Korona i biznis
24. svibanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Mesna industrija Vajda otvara modernizirani pogon

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak 24. svibnja:

ZAGREB - Temeljem poziva "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" predstavnicima 46 jedinicama lokalne samouprave dodijelit će se odluke o financiranju projekata, a ukupno dodijeljena sredstva po tom pozivu iznose gotovo 270 milijuna kuna. Prigodna svečanost dodjele odluka održat će se u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, iz kojeg najavljuju da će, uz ministra Darka Horvata, dodjeli odluka biti nazočan i premijer Andrej Plenković (10 sati, Ministarstvo gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

SPLIT - Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja, pokretanje novih proizvodnih investicija, financiranje ulaganja u Dalmaciji neke su od tema o kojima će razgovarati sudionici Investicijskog foruma južne Hrvatske. Skup organizira tjednik Lider, koji će predstaviti i projekt Lider invest - izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj (10 sati, Županijska komora Split, Trumbićeva obala 4).

ČAKOVEC - Mesna industrija Vajda otvorit će novouređeni pogon u čiju je tehnološku modernizaciju uloženo 50 milijuna kuna. Taj je projekt ostvario i bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna kroz mjeru 4 "Ulaganja u fizičku imovinu" Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. (11 sati, Zagrebačka ulica 4).

ZAGREB - Predsjednica Republike primit će izaslanstvo inicijative „Hod za život“ (13 sat, Pantovčak 241). Fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sastanka nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje.

ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske održat će svečanost povodom obilježavanja Dana državnog odvjetništva (početak u 11,00 sati, Preporodna dvorana, Narodni dom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička ulica 18, uz napomenu da snimateljske ekipe, fotografi i novinari zbog ograničenog broja mjesta dođu najkasnije do 10,45 sati pred ulaz Narodnog doma). Bit će prezentiran rad državnih odvjetništava u 2018. godini i dodijeljena državnoodvjetnička priznanja za rad u 2018. godini.

ZAGREB – Predstavnici Slobodne Hrvatske, ovlašteni promatrač Damir-Kristijan Rogina, supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec te nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola, pozivaju medije ispred Državnog izbornog povjerenstva (11 sati, Visoka ulica 15) gdje će „iznijeti saznanja o metodologijama izborne prevare te urudžbirati izvješće promatrača“ s obrazloženjem da je njihov ovlašteni promatrač pokušao izvršiti uvid u pripremu izbornog procesa, sukladno Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, no u tome je, kako navode, bio spriječen netočnim informacijama, poluinformacijama i na kraju fizički.

EU IZBORI: 

SPLIT - SDP će sa svojim kandidatkinjama i kandidatima za Europski parlament sutra održati završni predizborni skup (18 sati na Peristilu). Prije održavanja završnog skupa, kandidatkinje i kandidati će u 17 sati prošetati Rivom (istočna strana Rive) i starom gradskom jezgrom do Peristila.

ZAGREB -  Živi zid održat će konferenciju za novinare kod štanda Inicijative "Uzmite novac strankama" (16 sati, na Trgu bana Jelačića).

OSIJEK - Kandidati GLAS-a na listi Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš, Diana Topčić-Rosenberg i Jozo Radoš družit će se s građanima u sklopu kampanje GLAS-a i Amsterdamske koalicije za europske izbore, te će biti na raspolaganju i za izjave medijima (u 10.20 sati, Gradska Tržnica , Trg Ljudevita Gaja 5)

ZAGREB – Vodeće kandidatkinje i kandidati koalicije za EU izbore platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a održat će konferenciju za medije na kojoj će govoriti Sandra Benčić, Rada Borić i Ana Marija (Mima) Simić (u 10 sati na Trgu svetog Marka, ispred zgrade Vlade RH). Tema konferencije je "gaženje ženskih ljudskih prava koje će se događati na dan izborne šutnje na “Hodu za život”, a kojeg namjeravaju zloupotrijebiti kandidati za europske izbore za koje su žene ‘drugotne‘".

VARAŽDIN – Kandidati Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić, Natalija Martinčević, Tomislav Paljak, Davor Kljak i Ervin Vičević dat će završnu izjava za EU izbore (10 sati, ispred Županijske palače, Franjevački trg 7).

RIJEKA – Predizborni skup SDSS-a (18 sati, zgrada Transadrije, Riva Boduli 1) na kojem će govoriti većina kandidata liste 24, među inim nositelj Milorad Pupovac i nestranački kandidat Dejan Jović.

SPLIT - Konferencija za medije nositelja liste Pametno i Unije Kvarnera Ivica Puljak na kojoj će komentirati „Hod za život“ koji se organizira u Splitu, u subotu, na dan predizborne šutnje (u 11 sati, ispred dječjeg doma Maestral, Šižgorićeva 4).

KARLOVAC – Druženje s građanima Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan (u 10 sati, Gradska tržnica Karlovac, Trg hrvatskih branitelja 2,) Uz Milana Bandića sudjelovat će Marina Bienenfeld i Jelena Miličević. Predviđene su izjave za medije.