Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ministar Ćorić s predstavnicima sindikata o rafineriji Sisak

28. Veljača 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 28. veljače 2018.:

ZAGREB - Okrugli stol na temu „Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja“ organizira Vijeće mladih Predsjednice Republike Hrvatske u suradnji s uredima Pravobraniteljice za djecu i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja (13 sati, Ured predsjednice Republike, Pantovčak 241). U raspravi će, uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovati predstavnici resornih ministarstava i drugih nadležnih institucija, mladi koji su se susretali s raznim vrstama nasilja te predstavnici udruga i institucija koje se žele izboriti za društvo bez nasilja.

ZAGREB - Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg svetog Marka 6).  Nakon prošlotjedne stanke Sabor nastavlja planarnu sjednicu, a zastupnike čeka konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju, kojim se uređuje uspostava regionalnih centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje povezano sa sektorom rada. Centri kompetentnosti bit će mjesta koja će provoditi programe redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja.

ZAGREB – Sastanak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorić u ime predsjednika Vlade RH s predstavnicima sindikata INAŠ- Sindikat naftne djelatnosti, Samostalnog Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Sindikata Naftnog Gospodarstva i Sindikata Nove Solidarnosti (11,30 sati, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Radnička cesta 80). Resorni ministar uputio je poziv u povodu najavljenih poslovnih odluka INA d.d. koje se odnose na organizacijske promjene u Rafineriji nafte Sisak te organiziranog mirnog prosvjeda Stožera za obranu Rafinerije Sisak.

GRAČAC  - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima posjetit će Gračac kojeg je pogodilo snježno nevrijeme (10,45 sati, Park Sv. Jurja 1). U Gračacu bi se trebali susresti s načelnicom Općine Gračac Natašom Turbić i obići vojnike koji su angažirani na otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

ZAGREB - Hrvatski savez za rijetke bolesti i Hrvatsko društvo za rijetke bolesti pri Hrvatskom liječničkom zboru organiziraju konferenciju za medije u povodu  obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti (11 sati, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", J. D. Rockfellera 4). Od 2. veljače održali su 20 javnih akcija u 20 hrvatskih gradova sa ciljem podizanja javne svijesti o aspektima života s rijetkom bolesti. Prikupili su veliki broj priča oboljelih od rijetkih bolesti s više od 50 različitih rijetkih dijagnoza, razgovarali su s predstavnicima lokalnih vlasti, koordinatorima za rijetke bolesti i samim građanima.

ZAGREB - Okrugli stol ‘‘Aktualno stanje sigurnosti cestovnog prometa u RH i EU s posebnim osvrtom na Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. - 2020.‘‘. Na skupu će se analizirati stanje sigurnosti cestovnog prometa za 2017., u kojoj se povećao broj prometnih nesreća, smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu u odnosu na 2016. (11 sati, Fakultet prometnih znanosti, Vukelićeva 4, dvorana D-1). Organizator je udruga Sigurnost u prometu, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom prometnih znanosti. Na okruglom stolu će se predložiti mjere i aktivnosti za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH do kraja razdoblja njegove implementacije 2020. godine. Sudjelovat će predstavnici MUP-a, Centra za vozila Hrvatske, Fakulteta prometnih znanosti i Udruge Sigurnost u prometu.

ZAGREB - Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjeljuje Nagradu Miko Tripalo za 2017. za unapređenje vrijednosti demokratskog, humanog i otvorenog društva (11 sati, u Auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14). Na promociji će govoriti Josip Kregar, Gvozden Flego, Goran Radman, Tvrtko Jakovina, Stjepan Mesić i Tihomir Ladišić.

ZAGREB - Konferencija za novinare "Začarani krug blokiranih – aktivni i kontinuirani pristup rješavanju problema" Stranke rada i solidarnosti (11 sati, Praška 2/3) na kojoj će govoriti Milan Bandić, Ljubo Jurčić i Mirka Jozić.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će udruge Are you Syrious? i Centar za mirovne studije/Inicijativa predstaviti novi, četvrti Izvještaj o nezakonitim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske (10 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 c). Na konferenciji će biti i volonterka organizacije No Name Kitchen koja svakodnevno pruža podršku izbjeglicama u Srbiji. Izvještaj donosi prikupljena svjedočanstva izbjeglica o nezakonitim protjerivanjima iz Hrvatske u susjedne zemlje te o onemogućavanju traženja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje 2017., realne stope rasta prema kategorijama izdataka i područjima djelatnosti. Podatke će predstaviti ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof (11.00 sati, Državni zavod za statistiku, Ilica 3).

SPLIT - Otvara se 23. međunarodni sajam GAST na kojem se očekuje 700 izlagača iz Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije i Hrvatske. GAST će od 28. veljače do 3. ožujka okupiti izlagače iz područja gastronomije, turizma, vinarstva te tvrtke iz oblasti ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji razvoja turizma (9,30 sati, Spaladium Arena, Zrinsko-frankopanska ulica 211).

OSIJEK - Konferencija za novinare u povodu održavanja 25. Osječkog proljetnog sajma i 19. Obrtničkog sajma (11,00 sati, Osječki sajam, Šandora Petefija 204/a).

23. travanj 2024 08:51