26. lipanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Ministar Horvat u posjetu Mesnoj industriji Vajda

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 26. lipnja:

VUKOVAR - Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić". Predsjednica će se obratiti nazočnima (10 sati, Memorijalni centar Domovinskog rata, Ulica Ive Tijardovića 60). Tom prigodom bit će promovirano novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota. Predstavnici medija trebaju u Memorijalni centar Domovinskog rata doći najkasnije do 9,20 sati.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marja 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, jedinstvenom zakonu koji će, ističu u Vladi, na jednom višem stupnju zaštititi temeljna prava nestalih i njihovih obitelji te pridonijeti očuvanju njihova dostojanstva. Zakonski prijedlog uređuje temeljna nematerijalna prava nestalih osoba i članova njihovih obitelji, sve segmente postupka traženja nestalih i smrtno stradalih osoba, vođenje evidencije nestalih osoba te svih ekshumiranih i identificiranih osoba, tijela nadležna za provedbu zakona i njihov djelokrug, suradnju s drugim državama i međunarodnim organizacijama i udrugama te prekršajne odredbe. Zastupnici će se očitovati i o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita te Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji.

VUKOVAR - Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uručit će petorici pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ključeve stanova novoizgrađenog višestambenog objekta u Vukovaru (8,45 sati, Ive Tijardovića 7). Riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske u Gradu Vukovaru u suradnji s Gradom Vukovarom i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

GLINA - U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom u Glini se svečano obilježava 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Obilježavanje počinje svetom misom u župnoj Crkvi sv. Franje Ksaverskog u mjestu Gornji Viduševac (8,30 sati), nakon čega će biti održana ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu "Suza" (9,45 sati). Slijedi mimohod prema Hrvatskom domu predvođen ratnim zastavama (10,45 sati) i svečana akademija u Hrvatskom domu (11,15 sati). U sklopu prigodnog programa "Policija danas u službi građana" (12,45 sati), uz podjelu graha u parku, organiziran je obilazak TT zbora hrvatske policije, preventivno-edukativnih postava i postava promoviranja zanimanja policajac te pokazna vježba ATJ Lučko. Paralelno će biti organizirana Memorijalna utrka "Tomislav Rom" u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke (9 sati) i svečano otvaranje sportskih susreta u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke (10,45 sati, ŠRC Banovac).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama na konferenciji za medije bit će predstavljeni podatci o stanju i trendovima zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga za 2018. godinu te usporedba s trendovima u EU (10 sati, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Edukacijski centar, Rockefellerova 12). Podatke će predstaviti zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković i zamjenik voditelja Službe kriminaliteta droga MUP-a Tomislav Štambuk.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskih suverenista na temu "Objava potpore Hrvatskih suverenista kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske" (10,30 sati, Trg svetog Marka 5, ispred Hrvatskog sabora). Na konferenciji će biti nazočni saborski zastupnik i dopredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović, zamjenik gradonačelnika Vukovara i predsjednik HKS-a Marijan Pavliček, predsjednik HSP AS Hrvoje Niče, general Željko Sačić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske – Grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge obitelji umrlih branitelja iz Domovinskog rata Tanja Polić-Marković i koordinatorica građanske inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović.

ZAGREB - Zaklada – dječja onkologija Rebro, koja prikuplja novac za izgradnju i opremanja novog odjela dječje hematologije i onkologije u Zagrebu u sastavu KBC-a Zagreb, organizira drugi donatorski skup u Zagrebu, kojim nastavlja s prikupljanjem potrebnih sredstava u iznosu od 25 milijuna kuna za poboljšanje uvjeta liječenja djece oboljele od malignih bolesti (16 sati, restoran Vinodol, Nikole Tesle 10). Skupu će prisustvovati brojni hrvatski gospodarstvenici, podupiratelji Zaklade te osobe iz javnog života, dok će o radu Zaklade i trenutnom statusu projekta izgradnje novog odjela govoriti ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ernest Bilić te upraviteljica Zaklade Anamarija Zorović. Organizatori su najavili da će donatorskom ručku nazočiti i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar zdravstva Milan Kujundžić čija su ministarstva pokrovitelji događaja.

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata Preporod na temu "Jesu li škole pripremljene, a učitelji i nastavnici osposobljeni? (Potpisivanje Zahtjeva za odgodom frontalne primjene Škole za život)" (10,30 sati, sjedište sindikata Preporod, Šubićeva 42/2). Na konferenciji će, uz predsjednika Sindikata Željka Stipića govoriti Marija Veronkica Cvjetković (Osnovna škola Bukovac), Jadranka Tukša (XVI. gimnazija), Gordana Kovač Bluha (Osnovna škola Rapska).

ČAKOVEC - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u službenom posjetu tvrtki Mesna industrija Vajda d.d. iz Čakovca. ​Na poziv predsjednika Uprave MI Vajda d.d. ministar Horvat održat će radni sastanak s Upravom tvrtke, na čelu s predsjednikom Alenom Kajmovićem (9 sati, MI Vajda, Zagrebačka 4). Jedna od glavnih tema bit će stipendiranje učenika srednjih strukovnih škola. Od iduće školske godine 2019./2020. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta povećava stipendije s 9.000 na 18.000 kuna. Značajno povećanje iznosa učeničke stipendije realizirat će se iz Europskog  socijalnog fonda, kao dio projekta "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja", vrijedan 250 milijuna kuna. Uz povećanje stipendija planirano je i povećanje broja učenika koji će ih primati. Izjave za medije predviđene su po završetku sastanka oko 9,45  sati, nakon čega će ministar Horvat s predstavnicima tvrtke obići novouređeni proizvodni pogon, koji je otvoren nakon realizacije investicije od 50 milijuna kuna.

ZAGREB - Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. u svijetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je 4 posto više nego u 2017. i novi svjetski rekord, čime je turizam zadržao treće mjesto među gospodarskim sektorima u svijetu, iza kemijske i industrije goriva, podaci su Svjetske turističke organizacije-UNWTO. "Snažan rast odlaznih putovanja s mnogih tržišta diljem svijeta povećao je prihode od međunarodnog turizma na ukupno 1.700 milijardi dolara, što čini i 29 posto globalnog izvoza usluga i 7 posto ukupnog izvoza roba i usluga. To sve međunarodni turizam konsolidira među pet najvećih gospodarskih sektora u svijetu, iza kemijske i industrije goriva, a ispred prehrambene i automobilske industrije", naglašavaju iz UNWTO-a.