11. srpanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Na Vladi se predstavlja novi ovršni zakon

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 11. srpnja:

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u lipnju bile niže za 1,2 posto odnosu na svibanj, dok su na godišnjoj razini bile više za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu bile niže za 1,1 posto, a na inozemnom za 1,4 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 0,4 posto, a na inozemnom za 0,3 posto.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), a Vlada bi trebala usvojiti i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. Vlada će Saboru uputiti i svoje Izvješće na interpelaciju 20 zastupnika o radu odnosno nečinjenu Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

ZAGREB - Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora na kojoj će se raspravljati o povećanju novčanih kazni za najteže prometne prekršaje, koje donose konačne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.Za osam najtežih prekršaja novčane bi se kazne povećale sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Odnosi se to na  vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić službeno će objaviti svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske (11 sati, prostorije stranke Nova politika, Metalčeva ulica 3)