Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Najveće strukovno natjecanje u regiji WorldSkills Croatia 2019.

26. Ožujak 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak 26. ožujka:

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva financija i drugih institucija uključenih u provedbu financijske pismenosti predstavit će aktivnosti koje će provesti u sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 25. do 31. ožujka. Naime, u želji da sustavno i trajno potiče učenje i poučavanje  financijske pismenosti, kako bi što više građana, posebice mladih, steklo financijsko obrazovanje, Hrvatska i ove godine obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, ističu iz Ministarstva financija. Tako će i na prezentaciji za novinare biti predstavljene aktivnosti koje će se provesti u sklopu obilježavanja Svjetskog/Europskog tjedna novca, kao i ostale aktivnosti koje će provoditi do kraja godine (14,00 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) predstavit će publikaciju za prvo tromjesečje ove godine "Turistički impuls Q1 2019" o ključnim trendovima u hrvatskom turizmu, a koja je obuhvatila najveće turističke kompanije, njihova očekivanja, planove investicija i najave kretanja na najvažnijim tržištima i u konkurentskim državama (11,00 sati, Café Gymnasium u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5).

ZAGREB - Predstavnici Wiener osiguranja predstavit će poslovne rezultate Wiener osiguranja i matične Vienna Insurance Grupe za 2018. (11,00 sati, zgrada Wiener osiguranja VIG, Slovenska ulica 24).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković sudjelovat će na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka područnih odbora HDZ-a Brezovica, Novi Zagreb - zapad i Novi Zagreb - istok, koje će se održati u prostorijama Kulturnog centra Travno (18 sati, Božidara Magovca 17).

ZAGREB  - Hrvatski zavod za zapošljavanje i Jutarnji list, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održavaju konferenciju "Zaposli se u Hrvatskoj“  koja predstavlja primjere dobre prakse i mogućnosti koja pružaju mjere aktivne politike zapošljavanja s posebnim naglaskom na mjeru samozapošljavanje koja potiče poduzetnički duh. Nakon uvodnog obraćanja ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića održat će se panel rasprava "Kako se zaposliti u Hrvatskoj“ i "Kako članstvo u EU pomaže u poticanju zapošljavanja i promociji poduzetništva“. U okviru konferencije potpisat će se ugovori za  projekte u okviru poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ koji se sufinanciraju sredstvima Europskog socijalnog fonda (9.30 sati, Hotel Esplanade u Smaragdnoj dvorani, Mihanovićeva 1).

KRK/BAŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravit će na otoku Krku, gdje će s početkom u 11 sati obići gradilište POS-ovih stanova u Gradu Krku (Ulica narodnog preporoda, Krk). Nakon obilaska gradilišta ministar Štromar prisustvovat će svečanom Potpisivanju Predugovora o međusobnim pravima i obvezama  i Ugovora o prijenosu prava vlasništva zemljišta za izgradnju stanova po programu POS-a u Općini Baška. Svečano potpisivanje predviđeno je na lokaciji Palada 88, Općina Baška s početkom u 12 sati.

ČAKOVEC - Ministrica znanosti i obrazovanja. Blaženka Divjak sudjelovat će na konferenciji Poslovni uzlet Međimurske županije koja se održava u Čakovcu. Na početku konferencije ministrica će održati pozdravni govor, a u 10.45 sati predviđen je 15-minutni intervju "1 na 1“, za koji su najavljene teme - strukovno obrazovanje, suradnja s gospodarstvenicima, povezivanje obrazovanja s tržištem rada (10.30 sati, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Ulica bana Josipa Jelačića 22B).

ZAGREB - Svečanim otvorenjem, na kojem će biti  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, pred više od 2000 sudionika bit će otvoreno Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Iduća dva dana najboljih 12 učenika u svakoj od 43 strukovne discipline pokazat će svoje vještine (18 sati,  na Zagrebačkome velesajmu, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Kuća ljudskih prava Zagreb organizira Godišnju konferenciju o ljudskim pravima: pregled stanja u 2018.  U dvjema panel raspravama konferencije raspravit će se stanje ljudskih prava te najveći problemi i izazovi koji su obilježili 2018. godinu u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Podloga za raspravu u prvom dijelu konferencije bit će godišnji izvještaj o ljudskim pravima  koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecali na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. O situaciji u području socioekonomskih prava, pravosuđu, pravima izbjeglica i tražitelja azila, medijskim slobodama te seksualnim i reproduktivnim pravima, govorit će Ana Vračar (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Iva Borković (Hrvatsko novinarsko društvo), Sara Kekuš (Centar za mirovne studije), Tea Dabić (Kuća ljudskih prava Zagreb) i Sanja Cesar (CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizira stručni skup o tome što se promijenilo ratifikacijom Istanbulske konvencije. Stručnim skupom će moderirati sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Lana Peto Kujundžić. Na skupu će sudjelovati suci, državni odvjetnici, odvjetnici, policajci, pravobranitelji, odgajatelji, socijalni radnici, socijalni pedagozi, psiholozi, učitelji, nastavnici, profesori, liječnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i studenti društvenih znanosti (13 sati, Kaptol 27).

 

19. travanj 2024 20:44