Korona i biznis
12. siječanj 2018.

Danas u Hrvatskoj: Neizvjesna je sudbina saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak, 12. siječnja:

RIJEKA  – Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetit će Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci povodom 390. godišnjice djelovanja (10.20 sati, Ulica Ljudevita Gaja 1), nakon toga će posjetiti Sveučilišnu knjižnicu Rijeka (11.15 sati, Dolac 1) a u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, s  početkom u 12 sati, nazočit će svečanoj akademiji povodom 390. godišnjice osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije. U sklopu svečane akademije sudjelovat će na panel diskusiji s temom “Obrazovanje jučer, danas, sutra”.

ZAGREB– Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog  proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka ).

ZAGREB  – Nastavak četvrte sjednice saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, na kojoj bi iskaze trebali dati svjedoci Božo Prka (10 sati), Ivan Šuker (11 sati), Mato Crkvenac (12 sati), Slavko Linić (13 sati) i Boris Vujčić (14 sati).  Kako je u ponedjeljak istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćnom, neizvjesna je sudbina saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor jer vladajući traže prestanak njegova rada, dok oporba smatra da može nastaviti s radom.

SV. MARTIN NA MURI – Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih agencija, te predstavnika Vlade i medijskih stručnjaka i ove će se godine nastaviti na jubilarnim 10. Danima elektroničkih medija koji se od 21. do 23. studenoga održavaju u LifeClass Termama Sveti Martin. Među visokim predstavnicima na Danima elektroničkih medija u srijedu će biti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja će  u sudjelovati u panelu o medijskoj strategiji (od 10,30 do 12,30 sati) te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja će biti panelist na temu Djeca i mladi – Izazovi i opasnosti života u medijskom svijetu (17,15 do 18,30 sati).

GRAD KRK – Početak radova na projektu Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka. Otvaranje radova obilježit će se posjetom gradilištu u Gradu Krku, a projekt će opredstaviti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Ponikve voda Frane Mrakovčić (11,30 sati, ispred hotela Dražica).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za listopad iznosila je 6.952 kune, što je nominalno za 0,45 posto više nego mjesec dana prije i 5,7 posto više na godišnjoj razini, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. Najviša prosječna neto plaća za listopad isplaćena je zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog plina i iznosila je 11.045 kuna, dok je najniža bila u proizvodnji odjeće - 3.848 kuna.

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođen višak u bilanci plaćanja Europske unije znatno je uvećan u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, poduprt snažnim povećanjem viška na računu roba, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođena bilanca plaćanja EU28 za treće tromjesečje iskazala je višak od 69,4 milijarde eura, odnosno 1,8 posto BDP-a.