Korona i biznis
04. srpanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Novo ročište na kojem se odlučuje o sudbini 3. maja

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 4. srpnja:

RIJEKA - Novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju održat će se na Trgovačkom sudu u Rijeci, a nakon njega moglo bi se konačno znati ide li 3. maj u stečaj ili ne. Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji puta početkom lipnja, jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju (11 sati, Zadarska ulica 3).

RIJEKA - Potpisivanje ugovora za izvođenje radova na projektu "Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu", vrijednih 159,5 milijuna kuna. Radove će izvesti tvrtka SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Potpisivanju će nazočiti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Navedeni projekt je jedan od sedam koji se provode u Luci Rijeka uz sufinanciranje iz EU-ovih sredstava. Ukupna vrijednost mu je 31,6 milijuna eura, od čega se iz CEF Instrumenta financira 26,8 milijuna eura. U sklopu projekta modernizirat će se željeznički kolodvor i izgraditi intermodalni terminal na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu. Izjave za medije predviđene su nakon potpisivanja ugovora (16,00 sati, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1).

ZAGREB - Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisat će 196 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja namijenjenih mladim poljoprivrednicima. Ugovori su vrijedni više od 57,5 milijuna kuna. Potpisivanju će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.(11,00 sati, Hotel International, Miramarska cesta 24)

ZAGREB - Društveno poduzeće Sfera Visia predstavit će pogon ručne proizvodnje "Sapuna s točkicama", čija su posebnost točkice uočljive dodirom koje podsjećaju na Braillevo pismo kojim se služe slijepe osobe. Taj pogon i ta proizvodnja su projekt društvenog poduzetništva slijepih i slabovidnih osoba (10,00 sati, Heinzelova ulica 66).

SLUNJ - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Slunju će održati radni sastanak s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirkom Šundovom, predstavnicima lokalne vlasti i predstavnicima Policijske uprave karlovačke (10 sati, zgrada Gradske uprave Grada Slunja)

CETINGRAD/RAKOVICA - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović će na graničnom prijelazu Bogovolja obići prostor uz granicu Hrvatske i BiH, zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem (11,30 sati). U općini Rakovica predsjednica Grabar-Kitarović obići će granični prijelaz Kordunski Ljeskovac i održati sastanak s predstavnicima hrvatske granične policije (12,20 sati).

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim se jasnije normiraju pojedine policijske ovlasti. Normira se najniže osobno zvanje policijskih službenika koji mogu provoditi dokazne radnje ispitivanja okrivljenika i svjedoka, čime se povećava broj istražitelja te sama efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja. Također se propisuju rokovi čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prijavu. Spomenuti podaci čuvaju se četiri godine, nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno osuđenim osobama čuvaju deset godina. Propisuje se i da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova, čime je prvi puta stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (8 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je donošenje odluke o davanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM II, donošenje odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU).

ZAGREB - U povodu pokretanja internet stranice www.zeneimediji.hr Agencija za elektroničke medije organizira okrugli stol "Žene u hrvatskom društvu", pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Na okruglom stolu, na kojem će stranica i službeno biti predstavljena, govorit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica Izvršnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa "Rodna ravnopravnost" u udruzi B.a.B.e. Video-porukom sudionicima će se obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.  Pozdravnim govorima obratit će se i predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter. Bit će potpisan i sporazum o suradnji na tom projektu između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija (11 sati, muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).