Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu

27. Lipanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 27. lipnja:

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zasjedanje počinje raspravom o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se definira trogodišnji program subvencioniranja stanogradnje, dok bi na Odboru za gospodarstvo resorni ministar Darko Horvat i Vladin izvanredni povjerenik Fabris Peruško trebali podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora. Izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita trebale bi osigurati nastavak te mjere u predstojeće tri godine, nakon što je Vlada već odobrila 2.320 takvih zahtjeva.  Prema prijedlogu, subvencije bi iznosile između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, što pak ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine, a natječaj se može očekivati u rujnu. Zakonom je predviđeno i značajno povećanje izdvajanja iz proračuna za tu svrhu. U 2017. tako je osigurano 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu predviđeno je 42 milijuna kuna, a za iduće dvije godine 35 milijuna kuna.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (8 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima (EU), Nacrt prijedloga zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

ZAGREB - Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“ obilježavanje 20. obljetnice osnutka Ratne škole "Ban Josip Jelačić" (11 sati,  Časnički dom HVU„Dr. Franjo Tuđman“, Ilica 256b; predstavnici medija trebaju doći najkasnije do 10,45 sati).

ZAGREB - Tematski okrugli stol Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) „Obrazovanje i tržište rada u digitalnom dobu“. Uvodnim govorom skup će otvoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja će i moderirati raspravu. Gosti okruglog stola su poduzetnik i inovator Nenad Bakić, ravnateljica Ekonomskoga instituta Maruška Vizek te Davor Majetić i Hrvatske udruge poslodavaca (11 sati, Multimedijalna dvorana Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38)

ZAGREB - Konferencija za novinare Documente – Centar za suočavanje u povodu 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa. Na konferenciji će govoriti voditeljica Documente Vesna Teršelič, Božo Kovačević iz udruge Goli otok "Ante Zemljar" i redatelj Rajko Grlić (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 C)

ZAGREB - Suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel trebalo bi, nakon nekoliko propalih pokušaja, početi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog Uskokovih optužbi za primanje mita i pranje novca, kao i neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave. Prije početka suđenja zakazanog za 9,30 sati,  trebalo biti biti održano pripremno ročište (9 sati, Županijski sud). Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

BRUXELLES - Europska komisija izvijestila je da su europski izvoznici prijavili veliko povećanje protekcionizma u prošloj godini, no naveli su i da su u 2017. godini uspjeli uvjeriti mnogo zemalja da smanje svoje trgovinske barijere. Godišnji izvještaj EK o trgovinskim i investicijskim barijerama objavljen je usred rastućih napetosti u trgovinskoj razmjenu između EU i SAD-a, nakon što je Bruxelles odgovorio kontra mjerama na carine koje je uveo američki predsjednik Donald Trump. "Protekcionizam je samoporazan i destruktivan i u porastu je", konstatira EU povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom. Primjeri trgovinskih barijera uključuju nepotrebne sigurnosne norme, administrativne umjetne prepreke ili uvozne limite koje uvode zemlje diljem svijeta kako bi otežale izvoz na svoja tržišta.

20. travanj 2024 12:28