04. veljača 2019.

Danas u Hrvatskoj - Otvaranje novouređene Radiologije u psihijatrijskoj bolnici Vrapče

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak 4. veljače:

ZAGREB - Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day) i početak Hrvatskog tjedna protiv raka obilježit će se u Ministarstvu zdravstva, ove godine  pod sloganom "Ja jesam i hoću" čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju. Na taj će se način javnost bolje upoznati s problemima vezanima uz oboljenja od raka te o prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.Broj oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040., dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje. Na konferenciji će biti riječi o donošenju Nacionalnog plana protiv raka i aktualnoj epidemiološkoj situaciji te o programima ranog otkrivanja raka. Ministar zdravstva Milan Kujundžić govorit će o aktivnostima i naporima zdravstvenog sustava u suzbijanju raka, a potom će izlagati voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Mario Šekerija, Stjepko Pleština iz Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva, te predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga (12 sati, Velika dvorana, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a).

ZAGREB - Svečano otvorenje novouređenog prostora Radiologije i puštanje u rad CT uređaja u Zavodu za dijagnostiku i intenzivno liječenje Klinike za psihijatriju Vrapče, čime se upotpunjuje psihijatrijska dijagnostika koja je u ovom segmentu do sada bila insuficijentna ili su se usluge morale tražiti u drugim zagrebačkim zdravstvenim ustanovama. Na svečanosti će biti ministar zdravstva Milan Kujundžić. i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. (13 sati, Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32).

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za lanjski listopad iznosila je 7.260 kuna, što je nominalno za 0,85 posto više nego za rujan, a 4,3 posto više u odnosu na listopad 2017., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. Prosječna je zagrebačka plaća za listopad 2018. naime, bila za 61 kuna veća nego za rujan, a 308 kuna viša nego za listopad godinu ranije. U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za listopad na razini Hrvatske koja je iznosila 6.281 kunu, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za listopad bila je viša za 979 kuna.