Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Otvorenje novog kontejnerskog terminala u Rijeci

23. Svibanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak 23. svibnja:

RIJEKA - U povodu završetka radova na izgradnji novog kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea Lučka uprava Rijeka organizira obilazak tog kontejnerskog terminala, čemu će biti nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Izgradnja novog kontejnerskog terminala najveći je kapitalni projekt realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta II, odnosno obnove riječkog prometnog pravca kojeg je Vlada pokrenula u suradnji sa Svjetskom bankom. Rijeka Gateway II projekt je vrijedan 112,5 milijuna eura, od čega je 84 milijuna eura zajam Svjetske banke, a 28,5 milijuna eura iz državnog proračuna. U okviru svečanosti biti će potpisani i ugovori za isporuku i izvođenje radova u okviru dva projekta Lučke uprave Rijeka koji se sufinanciraju iz Instrumenta za povezivanje Europe-CEF (14 sati, Luka Rijeka, ulaz Zapad-Mlaka).

SPLIT - U Brodosplitu će biti isporučena novogradnja 484, polarni kruzer koji će nositi ime Hondius, a izgrađen je za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions (9 sati, Splitska gradska luka, carinski gat).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnome redu sjednice bit će, među ostalim, i prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu (9 sati, Vlada Republike Hrvatske - Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na predstavljanju robotskoga sustava u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (14 sati, zgrada Edukacijskog centra zapad, Kišpatićeva 12). Nakon predstavljanja sustava robotske kirurgije i prigodnog obraćanja, predsjednik Vlade Plenković obići će jednu od operacijskih sala u OP bloku Klinike za urologiju, a potom će se susresti s liječnicima i sestrama koji su uspješno obavili medicinski zahvat razdvajanja sijamskih blizanki. Uz predsjednika Vlade bit će i ministar zdravstva Milan Kujundžić

DIVULJE/RESNIK - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastat će se s povjerenikom Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosom Stylianidesom. Tijekom sastanka predviđeno je potpisivanje Pisma namjere o nastavku suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Europske komisije u uspostavi prijelaznoga mehanizma za civilnu zaštitu (rescEU) kao i Sporazuma o izravnoj dodjeli europskih sredstva za kapacitete koje je Republika Hrvatska deklarirala u prijelazni rescEU (11,30 sati, Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje - Državna vatrogasna intervencijska postrojba - Put vojarne Divulje 18, Kaštel Štafilić, a potpisivanje pisma namjere i sporazuma predviđeno je u 12 sati). Nakon toga, zajedničku izjavu za medije dat će ministar Božinović i povjerenik Stylianides dati u 12,30 sati u Zračnoj luci Split-Resnik ispred dva zrakoplova Canadaira CL415.

OPATIJA - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na konferenciji MIPRO 2019 - 42. međunarodnome skupu i u sklopu spomenute konferencije održat će predavanje o temi "Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti" (9 sati, Kongresna dvorana, Grand hotel Adriatic). Ministrica Divjak bit će dostupna za izjave za medije na temu predavanja.

ŠIBENIK - Otvorenje Desetoga jubilarnog Kongresa Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koji će do 26. svibnja okupiti više od sedam stotina hrvatskih liječnika obiteljske medicine. Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su i Ministarstvo zdravstva Republike te Hrvatska liječnička komora. Glavna tema kongresa je "Dijete u skrbi obiteljskog doktora", a otvorenju i kongresnim događanjima prisustvovat će i prof. dr. sc. Anna Stavdal, specijalistica obiteljske medicine iz Norveške, izabrana predsjednica Svjetskoga udruženja obiteljskih liječnika (WONCA World) (18,30 sati, Kongresni cenatu Amadria).

ZAGREB - Konferencija za novinare Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS). Teme konferencije su - raskidanje Sporazuma o GSV-u i zahtjev za smjenom ministra Pavića, te daljnji koraci oko referendumske inicijative "67 je previše". O navedenim temama govorit će predsjednik NHS-a Krešimir Sever, predsjednik SSSH-a  Mladen Novosel i predsjednik MHS-a Vilim Ribić (13,00 sati, prostor Matice hrvatskih sindikata, Ulica Florijana Andrašeca 18 a, I. kat, dvorana Andromeda).

ZAGREB - Konferencija za medije predstavnika učitelja i stručnih suradnika zaposlenih u posebnim ustanovama. Na konferenciji će se o temi - zašto su već godinu dana zaposlenicima u posebnim ustanovama smanjene plaće između 150 i 600 kuna unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da će taj problem biti riješen. Novinarima će se, ispred Banskih dvora, obratiti Tanja Biloglav iz Centra za autizam,Tanja Dejanović-Šagadin iz Centra Goljak i Aleksandra Miletić iz Poliklinike SUVAG, te predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić (9,30 sati, ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske, Trg sv. Marka 2).

EU IZBORI

OSIJEK - Predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na kojemu će biti predstavljena lista HDZ-a za izbor zastupnika u Europski parlament i Program "Hrvatska za generacije", a okupljenima će se obratiti i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (19 sati, Športska dvorana Zrinjevac, Adama Resinera 46A)

ZAGREB - Kandidatkinje i kandidati Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) za Europski parlament održat će pretposljednji predizborni skup (19 sati, Trg Petra Preradovića - Cvjetni trg). Prije toga predizbornog skupa kandidatkinje i kandidati SDP-a za Europski parlament posjetit će Krapinsko-zagorsku županiju gdje će, među ostalim, u Krapini dati izjavu za medije (11 sati, Magistratska ulica 1).

ZADAR - "Ne treba EU učiti hrvatske ribare kako i čime loviti ribu" - tema je konferencije za novinare Mosta NL na kojoj će govoriti predsjednik Božo Petrov, saborska zastupnica Ines Strenja i zadarski vijećnik Ivan Matić (11,30 sati, na gatu Obale Petra Krešimira IV - na rivi kod velikog mula).

RIJEKA - Konferencija za medije Amsterdamske koalicije na kojoj će o temi - Kako motivirati građane da izađu na izbore za Europski parlament? - govoriti predsjednik HSS-a i kandidat za EU parlament Krešo Beljak, predsjednica GLAS-a i kandidatkinja za EU parlament Anka Mrak - Taritaš te kandidati Zoran Bahtijarević i Valter Flego (11,30 sati, zajedničke stranačke prostorije, Ciottina 19) .

ZAGREB - Konferencija za novinare Matije Posavca, nositelja liste Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati (HNS) na izborima za Europski parlament. Na završnoj konferenciji za medije uoči nedjeljnih izbora najavit će prve poteze u Europskom parlamentu, predstaviti temeljne točke programa i vrijednosti liste broj 11 te ocijeniti dosadašnji tijek kampanje. Nositelju liste Matiji Posavcu na konferenciji za medije pridružit će se i kandidatkinja i kandidati Kristina Bulešić, Tome Antičić i Tomislav Stojak (12 sati, Središnji ured HNS-a, ulica Kneza Mislava 8).

KRAPINA - Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić i kandidatkinje na listi te stranke za Europski parlament Irena Cajner Mraović i Ana Vlahov obići će sajam u Krapini. Prisutni će biti i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Anđelko Topolovec i saborska zastupnica Marija Puh (9 sati, Ante Starčevića 3). Predviđene su i izjave za medije.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) o temi "HSLS - prvi u demokraciji, prvi u digitalizaciji!". Na konferenciji će, kako je najavjeno, "o digitalizaciji kao oruđu za borbu protiv kronizma, okovanoga društva i otete države" govoriti  Saša Poljanec-Borić prva na listi HSLS-a za EU izbore potpredsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (11 sati, prostorije HSLS-a, Zrinjevac 17).

VUKOVAR - Predizborni skup Samostalne demokratske srpske stranke (20 sati, ispred Ružičkine kuće, Josipa Jurja Strossmayera 25).

20. travanj 2024 12:45