Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Postizanje ravnoteže između interesa najmodavaca i najmoprimaca

08. Veljača 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za četvrtak, 8. veljače:

ZAGREB – Nastavak 7. sjednica Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Hrvatski sabor će raspravljati o Vladinom prijedlogu novog zakona o komunalnom gospodarstvu koji uređuje pitanja važna za svakodnevni život građana, od održavanje i gradanje komunalne infrastrukture, preko plaćanja komunalnog doprinosa i naknade do održavanja komunalnog reda. Novim zakonom uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, vrste, organizacijski oblici, obavljanje i financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture. S obzirom da se odustalo od uvođenja poreza na nekretnine kojim bi se direktno utjecalo na komunalnu naknadu kao prihod jedinica lokalne samouprave, trebalo je vratiti komunalnu naknadu, ističe predlagač.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice Vlade je među ostalim Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koji je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Njime se, ističu u Ministarstvu, problem star 20 godina rješava pravično, postižući ravnotežu između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca, te se ispunjavaju obveze iz spora pred Europskim sudom za ljudska prava. "Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Zaštićeni podstanari pet godina zadržavaju status zaštićenog najmoprimca i nakon toga, još pet godina dobivaju državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine", ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

SPLIT - Radni sastanak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana na temu "Mogućnost projekata JLS u sustavu gospodarenja otpadom", na kojem će biti nazočni gradonačelnici i načelnici općina Splitsko-dalmatinske županije (14,15 sati, dvorana Splitsko-dalmatinske županije na Zenti; snimatelji i fotografi mogu snimiti početak sastanka, a izjave su predviđene u 15,35 sati). Ministar Ćorić će nakon toga obići odlagalište Karepovac, a zatim održati radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Ninom Velom i vijećnicima splitskoga Gradskog vijeća (prostorije tehničke službe ‘‘Čistoće‘‘, Put Mostina 49). Nakon sastanka u 17,15 sati dat će izjave za medije.

ZAGREB - Konferencija za medije i okrugli stol "Kakvu obiteljsku politiku želimo u 21. stoljeću" (10,45 sati, Hrvatski sabor, dvorana Stjepana Radića, Trg sv. Marka 6). Na konferenciji za medije govoriti će predsjednica GLAS-a i Kluba zastupnika GLAS-HSU Anka Mrak-Taritaš te potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić-Rosenberg. Na okruglom stolu govorit će Ivana Milas Klarić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Diana Kolbas Dešković, osnivačica i direktorica MAMAFORCE i Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

ZAGREB - Konferencija za novinare Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na temu "Zahtjev za smjenom privremene uprave na Hrvatskim studijima" (11 sati, prostorije Sindikalnog doma, 1. kat, ulica Florijana Andrašeca 18a). Na konferenciji će, uz ostale, govoriti predsjednik Sindikata Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić, sindikalna predstavnica u Senatu zagrebačkog Sveučilišta Vesnica Garašić i sindikalni povjerenik na Hrvatskim studijima Tomislav Janović.

ZAGREB - U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" i Hrvatskog pedijatrijskog društva bit će održan okrugli stol "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva“ (11,30 sati, velika dvorana NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16). "Roditelji se često pitaju je li potrebno cijepiti djecu cjepivima koja nisu u redovitom Nacionalnom programu, koja su to cjepiva koja se preporučuju kao dodatna zaštita, te kada ih je najbolje primijeniti", neka su od pitanja o kojima će se raspravljati na okruglom stolu.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga na kojoj će se govoriti o nedavnim odlukama HZZO-a koje će negativno utjecati na gotovo 300.000 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom u Hrvatskoj (10 sati, prostorije Saveza, Ilica 48/II).

ZAGREB - Zagrebački župan Stjepan Kožić održat će radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina Zagrebačke županije (12 sati, Hotel International, dvorana Grand salon, Miramarska cesta 249). Bit će riječi o sufinanciranju kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji, provedbi Plana gospodarenja otpadom RH, provedbi Programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Županije, te informacije o stanju realizacije Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb istok.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Ekološka karta Grada Zagreba, koju je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar“ izradio u suradnji s Gradom Zagrebom, Institutom za medicinska istraživanja, Agronomskim fakultetom i Državnim hidrometeorološkim zavodom (11 sati, Gradska uprava, dvorana 272 / II, Trg Stjepana Radića 1). Na konferenciji će govoriti zamjenica ravnatelja NZJZ Sandra Šikić, ravnatelj NZJZ Zvonimir Šostar, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada Ana Lucić Vrdoljak, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB - Sveučilišni računski centar (Srce) organizira tribinu pod nazivom „Priznavanje neformalnog obrazovanja kao katalizator cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih“, u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Erasmus+ projekta ReOPEN (Recognition of Valid And Open Learning) (10,30 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4-6 ). Tribina želi osvijestiti podatak da je, prema Pregledu obrazovanja i osposobljavanja za Hrvatsku u 2017., koji je izdala Europska komisija, stopa sudjelovanja hrvatskog stanovništva u obrazovanju odraslih među najnižima u Europi. Prosječno mjesečno sudjelovanje odraslih u obrazovanju u 2016. bilo je svega 3 posto. Neformalno obrazovanje odvija se izvan institucijskog konteksta, ali je strukturirano i planirano te pokazuje određene rezultate.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić će s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisati ugovore koji su namijenjeni izgradnji novih odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta iz Programa ruralnog razvoja. Ugovoreno je 213 projekata, a vrijednost dodijeljene potpore iznosi 647,5 milijuna kuna (13,00 sati, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14).

ZAGREB - U sklopu Hrvatsko-libijskog gospodarskog foruma predsjednik HGK Luka Burilović i predsjednik Glavne libijske unije komora Mohamed Raied potpisat će Memorandum o razumijevanju tih dvaju institucija. Za sudjelovanje na Forumu prijavljeno je 50-ak hrvatskih i libijskih tvrtki (10,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

20. travanj 2024 15:51