Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta

23. Travanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 23. travnja:

ZAGREB - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća održat će se u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta (15,30 sati, Ul. grada Vukovara 78). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice nakon koje su moguće izjave za medije.

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obići će Info centar kurikularne reforme "Škola za život", koji se otvara u Berislavićevoj ulici, te se upoznati s članovima projektnog tima i održati sastanak s mentorskim skupinama. U pratnji ministrice bit će pomoćnica Lidija Kralj te Tomislav Stojak, član Odbora za obrazovanje i sport Gradske skupštine Grada Zagreba. Nakon službenog obilaska predviđene su izjave za medije ministrice Blaženke Divjak i Arijane Blažević, članice mentorske skupine koja prati proces uvođenja kurikularne reforme u škole (10 sati, Ulica Petra Berislavića 16).

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo/Zbor novinara za okoliš i HEP Opskrba Zagreb priređuju svečanu dodjelu nagrada Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode za  2017.  godinu (12 sati, velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2).

DUBROVNIK - Potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovora za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering. Hrvatske ceste su dobile tri ponude na natječaju za gradnju Pelješkog mosta i u siječnju ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcija, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Početkom travnja je, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).  Na potpisivanju tih ugovora bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar uprave Lovro Kuščević. Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama potpisat će predsjednik Upave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan. Ugovor o stračnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta šotpisa tće pak predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave IGH Oliver Kumrić (10,30 sati, Hotel Excelsior, Frana Supila 12).

ZAGREB - Poslovno izaslanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje predvodi predsjednik vladine agencije Dubai Exports Saed Al Awadi, tijekom posjeta Hrvatskoj sudjelovat će na gospodarskom forumu, kojeg organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK). U izaslanstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata su predstavnici 15 tvrtki i institucija iz sektora prehrambene industrije, farmacije, metalne industrije, elektroenergetike, graditeljstva, kozmetičke industrije, financija i trgovine, a za forum je prijavljeno sudjelovanje 70 hrvatskih tvrtki (10,30 sati, Hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1).

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 7158 kuna, što je nominalno na mjesečnoj razini porast za 1,1 posto, a na godišnjoj za 5,3 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna je zagrebačka plaća za siječanj, naime, bila za 76 kuna viša od prosjeka za prosinac prošle godine, a 362 kune viša nego za siječanj prošle godine. U odnosu na prosječnu neto plaću u pravnim osobama na razini Hrvatske, koja je za siječanj iznosila 6189 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća veća za 969 kuna.

20. travanj 2024 03:31