Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Potpisivanje ugovora za mini mljekare vrijednih 18,7 milijuna kuna

09. Travanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 9. travnja:

ZAGREB - U okviru poljoprivredne konferencije bit će uručena nagrada najboljem mladom poljoprivredniku. Cilj izbora najboljeg mladog poljoprivrednika je popularizirati poljoprivredu kao atraktivno zanimanje za mlade i predstaviti primjere dobre prakse, dok će na poljoprivrednoj konferenciji biti riječi o mogućnostima i načinima investiranja u projekte u poljoprivredi uz podršku iz fondova EU. Organizatorica izbora najboljeg mladog poljoprivrednika je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a organizator i glavni medijski pokrovitelj poljoprivredne konferencije je Jutarnji list (10,00 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede bit će potpisano 10 ugovora vrijednih 18,7 milijuna kuna, o financiranju projekata izgradnje, opremanja i obnove mini mljekara (14 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Na poziv predsjednik hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang stiže u službeni posjet Hrvatskoj te će sudjelovati na 8. sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, od 9. do 12. travnja 2019. godine, u Zagrebu i Dubrovniku. Službeni posjet predsjednik Vlade Li Keqiang započet će sastankom s predsjednikom Vlade Plenkovićem, u srijedu, 10. travnja, u Banskim dvorima, a u toj će se prigodi potpisati niz bilateralnih sporazuma iz raznih područja te usvojiti Zajednička izjava obiju vlada.

ZAGREB - Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje počinje raspravom o konačnim izmjenama Zakona o državnim službenicima, koji zajedno sa Zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika, čini paket normativnih rješenja za revidiranje sustava plaća, sukladno Nacionalnom programu reformi. Umjesto sadašnjih pomoćnika ministara, koji su državni dužnosnici, predlažu se radna mjesta ravnatelja i glavnog inspektora koji bi upravljali upravnom organizacijom u sastavu ministarstva. U državnoj službi omogućava se zapošljavanje na određeno zbog povećanog opsega poslova radi izvršenja preuzetih međunarodnih obveza, uključujući i obveze vezane uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU ili obveza iz posebnih programa Vlade, ali samo do izvršenja tih obveza (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

GOSPIĆ -  Predstojnik Ureda državne uprave Ličko-senjske županije Darko Banić sazvao je konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine. Sjednici su prethodili razgovori o mogućoj suradnji, no ni jedna od lista koje su osvojile mandate nisu objavile da su potpisali sporazum o suradnji. HSP i nezavisni Ante Dabo potvrdili su Hini da oni na sjednicu stižu bez prethodnih sporazuma. Prijevremeni izbori za Županijsku skupštinu održani su 10. ožujka. Od 33 mjesta 14 mandata osvojila lista HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, osam nezavisna lista Darka Milinovića, šest HSP, tri mjesta lista nezavisnog zastupnika Ante Dabe i dva SDSS-a. (11 sati, Velika vijećnica Grada Gospića, Budačka 55).

ZAGREB - Prijedlog mjera za smanjenje stradavanja biciklista, mopedista i motociklista naziv je stručnog skupa koji će se održati na Fakultetu prometnih znanosti. Cilj je poboljšati sigurnost i smanjiti stradavanje biciklista, mopedista i motociklista, budući da se od 2017. do 2018. broj poginulih na vozilima s dva kotača povećao sa 69 na 78, a njihov udio u ukupno poginulima u cestovnom prometu s 20,8 na 24,6 posto. Mjere će prezentirati prometni stručnjaci Željko Marušić, Ivan Dadić i Goran Husinec sa suradnicima (10 sati, Fakultet prometnih znanosti, Vukelićeva 4,  dvorana D1).

ZAGREB -  Na Zagrebačkom velesajmu održat će se 5. međunarodna konferencija SMART CITIES – Pametnim rješenjima do održivoga grada. Teme su - što hrvatski gradovi mogu naučiti od njemačkih i nizozemskih, gdje stojimo u odnosu na susjede i kako pametnim rješenjima gradovi mogu postati održivi i poboljšati kvalitetu života svojih stanovnika. Najavljeno je sudjelovanje nizozemskih, njemačkih i slovenskih predavača, predstavnika hrvatskih gradova i inovativnih kompanija koje će pokazati kako nove tehnologije utječu na poboljšanje života u gradovima (10 sati, Zagrebački velesajam, Velika kongresna dvorana (Gastro Globus).

ZAGREB - U KBC-u Zagreb održat će se konferencija za medije povodom uspješno obavljenog zahvata transkateterske ugradnje posebne potpornice (stenta) zajedno s umjetnim pulmonalnim zalistkom u odraslog bolesnika sa složenom prirođenom srčanom bolešću. Riječ je o prvom takvom zahvatu učinjenom u Hrvatskoj koji zahtijeva najvišu razinu dijagnostičke i intervencijske ekspertnosti. Na konferenciji će se obratiti ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, akademik Davor Miličić, pročelnica Zavoda za prirođene bolesti srca Maja Strozzi i Margarita Brida iz Zavoda za prirođene bolesti srca (12 sati, KBC Zagreb, predavaonica Klinike za bolesti srca i krvnih žila, Kišpatićeva 12).

19. travanj 2024 05:05