Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predsjednica s predstavnicima Udruge Blokirani

07. Ožujak 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za srijedu, 7. ožujka:

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primit će predstavnike Udruge Blokirani (11.30 sati, Ured predsjednice, Pantovčak 241). Fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sjednice Vijeća nakon koje će biti objavljeno priopćenje.

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održat će izlaganje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske članovima Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) (15 sati, prostorije Hrvatskog generalskog zbora, Jurja Habdelića 2). Fotografi i snimatelji moći će snimiti početak, a  po završetku stručnog predavanja, u 17 sati izjavu će dati predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac.

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima čiji su ciljevi jačanje ulagačke klime te jednostavniji i brži postupci pripreme investicijskih projekata. Zakonom se predlaže smanjenje financijskog limita vrijednosti projekta sa 150 milijuna na 75 milijuna kuna, a na otocima, potpomognutim područjima, u poljoprivredi i šumarstvu na 10 milijuna. Sabor će raspravljati i o paketu od šest pravosudnih zakona kojima se jača neovisnost pravosuđa i reorganizira mreža pravosudnih tijela, a jedan od glavnih elemenata je spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, osim u Zagrebu s obzirom na njegovu veličinu. Radi se o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, o područjima i sjedištima sudova te o Zakonu o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

ZAGREB - Svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić“ (12 sati, Multimedijalna dvorana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Na svečanosti će biti dodijeljena jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima te tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture. Nagrade će u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja uručiti ministrica Blaženka Divjak, a u ime Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić", prof. Zdenko Kovačić.

ZAGREB - Konferencija za novinare stranke Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e, na temu "Najnovije pravomoćne sudske presude kojima se utvrđuje relevantna sudska praksa u povodu vraćanja preplaćenih kamata oštećenim dužnicima i utvrđivanja ništetnosti ugovornih odredaba za ugovore u kojima je valutna klauzula CHF konvertirana u EURO (11.30 sati, Hrvatski sabor, trg sv. Marka 6, dvorana Ivana Kukuljevića). Na konferenciji će govoriti zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić te odvjetnica Patricia Đurić.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika SDP-a na temu "Zašto treba hitno ratificirati Istanbulsku konvenciju" (12 sati, Hrvatski sabor, trg sv. Marka 6, dvorana Ivana Kukuljevića. Govorit će saborski zastupnici i zastupnice SDP-a Romana Jerković, Marija Alfirev, Siniša Varga i Joško Klisović.

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu Svjetskog dana bubrega (15 sati, prostorije Hrvatskog liječničkog doma, Šubićeva 9). Sudjelovat će  predsjednik  Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) i pročelnik Zavoda za nefrologiju KB Merkur Mladen Knotek, prvi dopredsjednik HDNDT-a, iz Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb Mario Laganović, predsjednica Udruge sestara i tehničara nefrologije, dijalize i transplantacije Gordana Novaković i Tanja Watz iz Hrvatske udruge bolesnika "Transplant", za bubrežne i jetrene bolesnike.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, a u okviru Kampanje "I dalje aktivne i uključene“, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji sa SOIH - Mrežom žena s invaliditetom, organiziraju skup na kojem će sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković predstaviti novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji te prijedloge za izmjenu Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak govorit će na temu "Iskustva u zaštiti žena s invaliditetom od nasilja u obitelji" (12 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4).

ZAGREB - U organizaciji Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske narodne banke (HNB) održat će se konferencija "Ulaganja - pomicanje granica produktivnosti". Uvodne govore održat će guverner HNB-a Boris Vujčić, potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Na konferenciji će biti održana i dva panela, a na njima će sudjelovati stručnjaci, predstavnici financijskih i kreditnih institucija te pojedinci iz poslovnog svijeta (9,30 sati, HNB, Trg hrvatskih velikana 3)

BERLIN - Hrvatski turizam predstavlja se na najvećoj Svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu, koja počinje 7. ožujka te će do 11. ožujka predstaviti najnovije globalne turističke trendove i raspraviti aktualne teme. Na ITB-u se predstavljaju svi segmenti turističke i industrije putovanja, kao i povezani sektori, a više od 10 tisuća izlagača iz gotovo 200 zemalja svijeta tom će prilikom pokušati dogovoriti što više poslova s obzirom da je ITB poslovni sajam, na kojemu se ove godine očekuje dogovaranje poslova u vrijednosti od oko 7 milijardi eura. Među izlagačima su i brojne tvrtke iz Hrvatske, čiji je službeni nositelj nastupa Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja će nastupiti premijerno na novom štandu s još na desetak tvrtki i turističkih zajednica kao suizlagačima. Na ITB-u će do 9. ožujka biti i ministar turizma Gari Cappelli te direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, koji će održati i niz sastanaka s njemačkim i drugim partnerima iz svijeta. Ministar Cappelli će se tijekom boravka u Berlinu, uz ostalo, sastati i s predsjednikom njemačkog parlamentarnog odbora za turizam Sebastianom Münzenmaierom s kojim će razgovarati o inicijativi osnivanja jedinstvenog europskog fonda i radne skupine za turizam unutar institucija EU-a.

BJELOVAR - Zašto pada proizvodnja hrane - tema je konferencije za novinare koju će u Bjelovaru održati predstavnici udruge Nezavisni hrvatski seljaci (10,00 sati, Trg ispred zgrade županije, dr. Ante Starčevića 8).

25. travanj 2024 18:38