Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Predstavljanje nacrta novog ovršnog zakona

23. Siječanj 2019.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj u srijedu, 23. siječnja:

ZAGREB/ZAPREŠIĆ - Nakon posjeta i obilaska devetnaest hrvatskih županija tijekom protekle četiri godine,  predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 23. do 25. siječnja boravit će u Zagrebačkoj županiji. Sastat će se sa županom Stjepanom Kožićem, predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom, zamjenicima i pročelnicima upravnih odjela te saborskim zastupnicima (9 sati, Sjedište Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72). U Zaprešiću će se Grabar Kitarović susresti s građanima uz kratki kulturno-umjetnički program u Vršilnici, Novi Dvori (10 sati). Nakon toga će se sastati s gradonačelnicima gradova Zaprešić, Samobor, Sveta Nedjelja te načelnicima općina Stupnik, Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća (Vršilnica, Novi Dvori). Potom će posjetiti proizvodni pogon tvrtke "Roca Croatia“ d.d., Kuglački klub Zaprešić, posjetit će Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor i obići dvorac Lužnica, kao i Općinu Brdovec (Osnovnu školu "Pavao Belas“ te Samobor (Srednju strukovnu školu Samobor).

ZAGREB - Na dnevnom redu 139. sjednice Vlade Republike Hrvatske bit će, među ostalim, Prijedlog odluke o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine i Prijedlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja i prodaji Hotela Hrvatska“ u Baškoj Vodi (11 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu plenarno zasjedanje započinje raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu kojem je cilj sveobuhvatno i djelotvorno korištenje zdravstvenih podataka i informacija u zdravstvenoj zaštiti, a u svrhu unaprjeđenja i očuvanja zdravlja stanovništva u Republici Hrvatskoj. Među sedam točaka dnevnog reda, koliko bi ih u srijedu trebali odraditi zastupnici, su i izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je u hitnoj proceduri. Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o morskom ribarstvu kao i  prijedlog Zakona o slatkovodnom ribarstvu  (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održat će konferenciju za novinare na temu Akti gradonačelnika (11 sati, u zgradi Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1 (dvorana 272).

ZAGREB - Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS)  i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Anka Mrak – Taritaš i gradska zastupnica GLAS-a Sonja König održati će konferenciju za medije na kojoj će govoriti o 19. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba (9,30 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5 (prizemlje).

ZAGREB - Gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Rada Borić (Nova ljevica), Miljenka Ćurković (Radnička fronta) i Svibor Jančić (Za grad) održat će konferenciju za medije o 19. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba (10 sati, u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Vjenčana dvorana I).

ZAGREB - Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, kojemu se sudi za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća, u srijedu bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao iznijeti svoju obranu u kojoj će, po riječima njegova odvjetnika, ponovno odbaciti Uskokove optužbe za korupciju. Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna (9 sati, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5).

ZAGREB - Javno izlaganje Nacrta prijedloga ovršnog zakona. Nacrt, koji je u javnom savjetovanju do 1. veljače, predstavit će državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić i pomoćnica ministra Mirela Fučkar  (10 sati, Ministarstvo pravosuđa (dvorana Vidikovac), Ulica grada Vukovara 49).

ZAGREB - Održat će se konferencija za novinare i panel "Prvi multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću". U organizaciji Globalnog saveza za mišićno-koštane bolesti, Desetljeća kostiju i zglobova 2010 – 2020 i Hrvatskog reumatološkog društva (Hrvatski liječnički zbor) prvi će se put predstaviti multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod žena u reproduktivnoj dobi. Cilj je tima kojega čine liječnici obiteljske medicine, reumatologije, fizijatrije i ginekologije uz adekvatno liječenje upalnih reumatskih bolesti pružiti pacijenticama u reproduktivnoj dobi jasnu informaciju o važnosti planiranja trudnoće, kontrole osnovne bolesti u trudnoći, redovitim kontrolama u trudnoći od strane ginekologa i reumatologa, te o postporođajnom razdoblju  (10,30 sati, Hrvatski liječnički zbor, mala dvorana A, Šubićeva 9).

ZAGREB - S radom će započeti dvodnevna međunarodna konferencija TZG 2019 - Textile Science and Economy 2019 French-Croatian Forum. Cilj je konferencije jačanje tekstilne zajednice približavanjem, te umrežavanjem znanstvenika i gospodarstvenika kroz predstavljanje trendova, istraživanja, tehnologija i inovacija. Organizatori su konferencije Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački inovacijski centar (ZICER), Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj (Ambassade de France en Croatie, Ministère del‘Europe et des affaires étrangères) i Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT). Konferencija se nalazi i u službenom programu obilježavanja 350 godina od utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija će na jednom mjestu okupiti velik broj znanstveno-istraživačkih institucija, te gospodarskih subjekata i organizacija koje u okviru svog djelovanja obuhvaćaju područje tekstilne znanosti i tehnologije (9, sati, dvorana Akcelerator ZICER-a, 1. kat 12. paviljona Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Predstavljanje rezultata znanstvenog istraživanja "Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni?" koje je proveo tim znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) pod vodstvom viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Romana Šubića. Na predstavljanju rezultata istraživanja u HKS-u, prema najavama organizatora, bit će i guverner HNB-a Boris Vujčić i državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić (10,00 sati, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242).

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski fakultet i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU potpisat će ugovor o suradnji. Cilj tog tri milijuna kuna vrijednog projekta je omogućiti studentima da u sklopu programa stručne prakse u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU steknu znanja i vještine iz područja EU fondova. Ugovor će potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i dekan Ekonomskog fakulteta Jurica Pavičić (13,00 sati, Ministarstvo regionalnog razvoja, Miramarska cesta 22).

19. travanj 2024 19:41