Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predstavljanje projekta rekonstrukcije čvora Dugopolje na A1

05. Ožujak 2019.

Najavljujemo najvažnije događaje za utorak, 5. ožujka.

OSIJEK - Na 4. poljoprivrednoj konferenciji Slavonika poljoprivredni stručnjaci će kroz predavanja i panele iznijeti svoja razmišljanja i dati poglede na rješenja s ciljem konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Cilj konferencije je poticanje i promicanje razvoja poljoprivrede i njezinih politika usmjerenih na održiv ruralni razvoj (9,30 sati, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Vladimira Preloga 1).

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organizator je manifestacije "Obrtnik od formata - Umjetnik od zanata", u sklopu koje će dodijeliti stipendije učenicima srednjih škola koji se obrazuju u obrtničkim zanimanjima. Prema najavama organizatora, osim ministra gospodarstva Darka Horvata, događaju će nazočiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković (14,00 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17).

DUGOPOLJE - Predstavnici Hrvatskih autocesta, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita predstavit će projekt rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 (Zagreb-Ploče). Taj je projekt jedan od zaključaka sa sjednice Vlade održane početkom svibnja prošle godine u Splitu, a donesen je preduvjeta za rješavanje prometne infrastrukture na širem splitskom području. Projekt je zbog složenosti zahvata podijeljen u tri faze, čija je ukupna vrijednost oko 32 milijuna kuna. Prva faza projekta obuhvaća radove dogradnje izlazne trake čvora, čime će se povećati propusnost vozila odnosno omogućiti veći protok silaska s autoceste iz smjera Zagreba prema Splitu. Vrijednost ugovorenih radova za prvu fazu iznosi 5,6 milijuna kuna bez PDV-a, a planirano je da ti radovi završe krajem lipnja odnosno do početka turističke sezone (13,00 sati, Centar za kontrolu prometa Dugopolje).

ZAGREB - Aerodrom Brač, tvrtka koja upravlja zračnom lukom na Braču, ove godine očekuje blagi porast broja putnika te nastavak profitalbilnog poslovanja, a krajem godine ili početkom 2020. i početak radova na produljenju piste i rekonstrukciji putničke zgrade, kaže za Hinu direktor te luke Tonči Peović. "S obzirom da ove godine nećemo imati tri kompanije koje su letjele prema bračkoj zračnoj luci u 2018. - SkyWorks zbog bankrota, Luxair zbog većeg aviona koji ne može koristiti našu pistu te Adria Airways koja nije nastavila letove prema Dalmaciji, ne očekujemo značajno povećanje broja putnika nego njih oko tisuću ili oko 3 posto više nego u 2018., tj. oko 32 tisuće. Kao i prošlih godina kada smo uspjeli vlastitim prihodom pokriti rashode poslovanja, i 2019. planiramo okončati s malim profitom", iznosi Peović.

ZAGREB - U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održat će se Okrugli stol "Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske" na kojem će sudjelovati župani hrvatskih županija, predstavnici udruga županija, gradova i općina, predstavnici nadležnih ministarstava te predstavnici akademske zajednice i stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika. Predstavnici medija mogu nazočiti na okruglom stolu, a njihov dolazak je predviđen pola sata ranije (14 sati, Pantovčak 241).

OSIJEK - Svečanim otvorenjem u Osijeku će početi rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Otvorenju centra nazočit će ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te osječki gradonačelnik Ivan Vrkić (10 sati, Centar za autizam, Vinkovačka 3).

ZAGREB - Na predstavljanje projekta Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine prisustvovat će ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević. Izjave za medije predviđene su u 10,30 sati (10 sati, Velika dvorana Ministarstva zdravstva, Ksaver 200a).

ĐAKOVO - Potpisivanje Ugovora o darivanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Ministar državne imovine Goran Marić i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić potpisat će Ugovor o darivanju nekretnine u vlasništvu Hrvatske Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji (13,30 sati, Nadbiskupski domu u Đakovu).

SPLIT - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara obići će pripadnike Hrvatske vojske angažirane na iznošenju drvne mase i sanaciji terena na području Park-šume Marjan u Splitu. Naime, 30 pripadnika Hrvatske ratne mornarice angažirano je kao pomoć u sanaciji zaraženih stabala alepskog bora od mediteranskog potkornjaka na području Marjana, zbog čega je proglašena izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode (13,30 sati, kod Instituta pomorske medicine predstavnicima medija je organiziran prijevoz).

OSIJEK - Četvrtu poljoprivrednu konferenciju Slavonika "Inspirirajmo poljoprivredu" otvorit će potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. Razgovarat će i sa studentima o budućnosti hrvatske poljoprivrede i važnosti obrazovanja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Izjave za medije predviđene su nakon otvaranja Konferencije, oko 10 sati (9,30 sati, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Vladimira Preloga 1).

ZAGREB - Zaklada Friedrich Ebert i Institut za društvena istraživanja predstavit će istraživanje o mladima u Hrvatskoj. Istraživanje je dio projekta provedenog u deset zemalja, a glavni cilj bio je ustanoviti i analizirati stavove i obrasce ponašanja suvremene generacije mladih u području obiteljskog života, obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti, vrijednosti, politike i slobodnog vremena. U Hrvatskoj je istraživanje provedeno 2018. na uzorku od 1500 mladih u dobi od 14 do 29 godina. Istraživanje će predstaviti istraživačica iz Instituta za društvena istraživanja Vlasta Ilišin (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

24. travanj 2024 14:42