Korona i biznis
21. svibanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Radni sastanak Cappellija s hotelijerima o stanju bukinga

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak 21. svibnja:

ZAGREB - Sudionici konferencija o prometnoj infrastrukturi Zagreb Infrastructure Summit, uz ostalo će raspravljati o planiranju i razvoju infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, razvoju morskih i zračnih luka, željezničke infrastrukture, itd. Organizatori uz ostalo najavljuju i da će na skupu biti i predstavnici China Road and Bridge Corporationa, tvrtke koja gradi Pelješki most, kao i kineska investitorica Jiang Yu, koja je nedavno predala i ponudu za kupovinu Hotela Zagorje u Kumrovcu (9 sati, Hotel Westin, Izidora Kršnjavog 1).

ROVINJ - Ministar turizma Gari Cappelli održati će radni sastanak s predstavnicima hotelske industrije i kampova, a neke od tema sastanka bit će stanje bukinga za nadolazeće mjesece turističke godine i dosadašnji turistički rezultati. Također bit će riječi o aktualnostima iz novog zakonodavnog okvira koje se tiču hotelskog i ukupnog turističkog poslovanja, stanju s radnom snagom i mogućnostima za dugoročna rješenja za osiguranje dostatnog broja kvalificiranih radnika u turizmu i ugostiteljstvu (12,30 sati predviđene izjave za medije, Grand Hotel Park, Smareglijeva ulica 1A).

SPLIT - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić posjetit će Splitsko-dalmatinsku županiju te boraviti u Solinu, Divuljama, Zagvozdu i Splitu. Plenković će biti na predstavljanju projekta ‘Radovi na izgradnji i opremanju škole višestranog razvoja u prirodi – uređenje napuštenog tupinoloma u Majdanu‘ (9 sati, Put Majdana, Solin). Zatim će posjetit Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje će pratiti vježbu ‘Sigurnost 19‘ – prijenos slika s terena iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (10 sati). Nakon vježbe će, s Krstičevićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, potpisati Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH. S pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Granićem, potpredsjednik Krstičević potpisat će Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i Hrvatske gorske službe spašavanja. Premijer Plenković prisustvovat će pokaznoj vježbi i predstavljanju opreme tehničko-taktičkog zbora (10, 30 sati, vojarna Knez Trpimir). Na svečanosti otvorenja Podružnice Kliničkog bolničkog centra Split, uručit će ugovore o sufinanciranju načelniku Općine Zagvozd gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije (12 sati, Ulica dr. Franje Tuđmana 46., Zagvozd). Plenković će zatim sudjelovati na otvorenju početka radova na rekonstrukciji bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, u sklopu provedbe EU projekta ‘Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu‘ (17.30 sati, Matoševa 56, Split). Obići će gradilište studentskog doma ‘Bruno Bušić‘ (18 sati, Spinutska 2) te će podržati akciju Hrvatske gospodarske komore ‘Kupujmo hrvatsko‘ (20.30 sati).

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nazočit će na konferenciji "Plastika u kružnom gospodarstvu - zeleni izazov generacije?" (9 sati, Hotel Panorama Zagreb, dvorana Kaptol I, Trg Krešimira Ćosića 8).

ZAGREB - Predstavljanje novih udžbenika za frontalnu primjenu kurikularne reforme, izdavačke kuće Alfa, za osnovne i srednje škole za školsku godinu 2019./2020. Novi udžbenici prate unaprjeđenja postignuta u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme 2018., a razvijeni su u skladu sa službenom inačicom kurikuluma koja je stupila na snagu početkom  godine. Novost su i udžbenici koji su grafički, jezično i sadržajno prilagođeni učenicima s teškoćama u razvoju, a koji su u potpunosti usklađeni s udžbenicima za redoviti program (11 sati, Matis Absolute longe, Trg Stjepana Radića 3).

ZAGREB - Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održat će konferenciju za medije "Predstavljanje prvog zakona iz Mostovog antikorupcijskog paketa za uvođenje Registra troškova javnih dužnosnika". Na konferenciji za medije govorit će zastupnik Nikola Grmoja (11,30 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Klub zastupnika HSS-a i Demokrata održat će konferenciju za medije "Zašto je HDZ zaustavio izdvajanje braniteljskih mirovina i uvođenje reda u mirovinski sustav? Braniteljske mirovine - tabu tema za HDZ!". Na konferenciji za medije govorit će  zastupnik Mirando Mrsić (12 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

EU IZBORI

ZAGREB - Donedavni švedski ministar obrazovanja i donedavni supredsjednik švedske Zelene stranke Per Gustav Edvard Fridolin s kandidatima koalicije za EU izbore političke platforme - Možemo, Nove ljevice i ORaH-a, Sandrom Benčić, Radom Borić i  Zorislavom Antunom Petrovićem,  održat će konferenciju za medije. Fridolin će obrazložiti razloge podrške koaliciji zelene ljevice u Hrvatskoj te s kandidatima koalicije govoriti o obrazovanju, klimatskim promjenama i EU fondovima(11 sati, prostorije ORaH-a, Ilica 48).

SPLIT - Na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice bit će predstavljena lista HDZ-a za izbor zastupnika u Europski parlament te Program "Hrvatska za generacije", a okupljenima će se obratiti i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (19 sati, Trg Peristil).

RIJEKA - SDP-ove kandidatkinje i kandidati za Europski parlament održat će jedan u nizu završnih skupova širom Hrvatske (18 sati, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Strossmayerova 1).

OSIJEK/BELI MANASTIR - Stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR) i Hrvatska stranka prava (HSP) održat će konferenciju za novinare  (13 sati, Trg dr. Ante Starčevića u Osijeku).