Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Rasprava i brifing o reformi školstva

05. Travanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 5. travnja:

ZAGREB - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Markov trg 6).

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedat će 8. sjednicom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti. Na sjednici će se raspravljati o reformi školstva te aktivnostima u području znanosti i visokoga obrazovanja. (11 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem će izvijestiti priopćenjem.

ZAGREB - Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“ čime će se uspostaviti hitna pomorska medicinska služba prijevoza specijaliziranim brodicama koja uključuje šest brodica te nabavku potrebne opreme za pružanje hitne medicinske skrbi. Ugovore će potpisati ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Nakon potpisivanja ugovora izjave za medije (11 sati, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dvorana V. kat., Miramarska cesta 22).

ZAGREB - U Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predaja kandidacijske liste za izbor članova u Europski parlament Amsterdamske koalicije (13 sati) i predaja zajedničke kandidacijske liste koalicije platforme Možemo! Nove ljevice (NL) i Održivog rasta Hrvatske (ORAH) (14 sati) (Državno izborno povjerenstvo, Visoka 15).

ZAGREB - Brifing za predstavnike medija na temu frontalnog uvođenja kurikularne reforme od jeseni u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. O temi će govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te glavni savjetnik ministrice Marko Košiček (9,30 sati, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dvorana na 4. katu, Donje Svetice 38). Službene izjave za medije očekuju se nakon brifinga oko 10 sati.

ZAGREB - Svečana promocija sveučilišnih specijalista programa: Diplomacija, Ekoinženjerstvo, Javna uprava, Konferencijsko prevođenje, Prava djece, Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija, Upravljanje gradom, Upravljanje krizama te Priprema i provedba EU projekata. Uz rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, svečanoj promociji nazočit će prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga, prorektori, prodekani i dekani te voditelji navedenih studija (11 sati, aula Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14).

BAKAR - Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu školske opreme za Pomorsku školu u Bakru. Školi će se dodijeliti sredstva u iznosu od 1.061.597,50 kuna za nabavu računalne opreme, za popravak i održavanje školskog broda "Vila Velebita II" te za projekt nabave opreme za hidrauliku. Ugovor će potpisati ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš. Izjave za medije predviđene su nakon potpisivanja Ugovora. (9 sati, Pomorska škola Bakar (školska dvorana), Nautička ulica 14).

PULA - Završni prikaz vojne vježbe "ŠTIT 19", vježbe bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru, koja se održava dvadeset petu godinu zaredom. Riječ je o granskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene, zračne i pomorske snage Hrvatske vojske. Vježba se provodi u cilju stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske u gađanju ciljeva u zračnom prostoru kroz usklađeno međurodovsko djelovanje (8,30 sati, vojni poligon, Rt Kamenjak u Premanturi kraj Pule).

ZAGORSKA SELA - Panel rasprava "Kulturna baština u funkciji razvoja turizma" u sklopu Nacionalnog susreta nezavisnih, u organizaciji Udruge nezavisnih, koja okuplja nezavisne gradonačelnike/ce, načelnike/ce i vijećnike/ce s područja Hrvatske (12 sati,  dvorac Miljana, Zagorska Sela). Na panel raspravi sudjelovat će ministar turizma Gari Cappelli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar financija Zdravko Marić, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar. Dolazak na Nacionalni susret nezavisnih potvrdilo je više od četrdeset gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske te više desetaka vijećnika iz raznih gradova i općina. Prije i poslije panela sudionici mogu dati izjave za medije.

OSIJEK - Okrugli stol "Što nam donosi digitalizacija pravosudnog sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja" s ciljem upoznavanja sudionika, a prvenstveno poslodavaca s novim procesom digitalizacije pravosudnog sustava u kontekstu novih zakonodavnih rješenja. Uvodno predavanje održat će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (10 sati, u prostorijama HUP-a - Regionalnog ureda Osijek, Trg Lj. Gaja 6).

ZAGREB - U hotelima je u prvom tromjesečju ostvareno 64 posto od ukupnih 2,35 milijuna turističkih noćenja, što je za hotele i 4 posto manje nego u isto vrijeme 2018., dok su objekti u domaćinstvima zabilježili 22 posto od ukupnih noćenja i jedini među svim vrstama smještaja porast noćenja od 8,4 posto. Pokazuje to analiza fizičkog turističkog prometa za prva tri mjeseca ove godine Hrvatske turističke zajednice (HTZ), čiji direktor Kristjan Staničić ocjenjuje da su hoteli unatoč manjem padu noćenja uobičajeno bili glavni nositelji prometa.

ZAGREB - U ukupno 142 luke nautičkog turizma u šest jadranskih županija prošle je godine ostvareno ukupno 857 milijuna kuna prihoda ili gotovo 3 posto više nego u 2017., a najviše od tog prihoda, 618,1 milijuna kuna ili 7 posto više, došlo je od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnih 618,1 milijun kuna prihoda od iznajmljivanja vezova u lukama nautičkog turizma, gotovo 484 milijuna kuna ili 7,6 posto više nego u 2017. ostvareno je od stalnog veza, dok je od tranzitnih iznosio gotovo 135 milijuna kuna ili 5,4 posto više. U strukturi ukupnih prihoda luka nautičkog turizma u 2018. još su i ostali prihodi, od 169 milijuna kuna, a koji su pak u odnosu na 2017. pali za 12 posto.

25. travanj 2024 10:39