Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - rasprava o Fondu za naknadu oduzete imovine

04. Srpanj 2017.

Donosimo pregled najvažnijih događanja u Hrvatskoj za utorak, 4. srpnja:

ZAGREB - Raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za naknadu oduzete imovine Hrvatski sabor u utorak ulazi u pretposljednji tjedan zasjedanja prije početka ljetne stanke, a kako je na dnevnom redu ostao još troznamenkasti broj neodrađenih točaka, predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je pojačan intenzitet rada. Nakon provedene analize s ciljem racionalizacije sustava javne uprave, predlaže se pripajanje Fonda za naknadu oduzete imovine Ministarstvu financija na način da se poslovi Fonda obavljaju u okviru zasebne ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, te se u tom smislu predlaže da se Zakon o Fondu za naknadu oduzete imovine stavi van snage. Tim se zakonskim prijedlogom predviđa provođenje aktivnosti utvrđenih u Nacionalnom programu reformi za 2016. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić sudjelovat će na završnoj svečanosti 5. projekta "Iskustvo zlata vrijedi" u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista. Cilj tog projekta je podići svijest o problematici zapošljavanja studenata s invaliditetom i studenata slabijeg imovinskog statusa, te im kroz praksu u renomiranim hrvatskim tvrtkama omogućiti lakše zapošljavanje u budućnosti (11 sati, hotel The Westin Zagreb, Ul. Izidora Kršnjavog 1, dvorana Opera, 17. kat).

DVOR - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovat će u Dvoru svečanosti početka projekta "Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji". Ministar Tolušić na svečanosti će se uzvanicima obratiti na temu važnosti razminiranja za razvoj gospodarstva i korištenju sredstava Europskog fonda za ruralni razvoj u razminiranju poljoprivrednog zemljišta. Projekt vrijedan 4.567.059 eura sufinanciran je sredstvima EU u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu u iznosu od 3.882.000 eura, a obuhvaća ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta županija ima 75,2 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, koje se proteže kroz 10 gradova i općina. Projekt obuhvaća dva zasebna projekta razminiranja na području Sisačko-moslavačke županije kojima će se razminirati šumske površine i putovi uz državnu granicu ukupne površine 3,9 četvornih kilometara. Realizacija tog projekta doprinijet će stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s BiH, povećati sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s BiH (11 sati, Općina Dvor, Trg bana Josipa Jelačića 10). Izjave za medije predviđene su po završetku predstavljanja projekta, oko 12 sati.

ZAGREB - Prvi Kongres zdravstvenog turizma održat će se u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Kongres organiziraju HAZU - Razred za medicinske znanosti i LUX PROMOCIJA, pod pokroviteljstvima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba. Namjera je kongresa Hrvatsku u skoroj budućnosti otvoriti tržištu korisnika zdravstvenog turizma te potaknuti izradbu konkretne strategije razvoja zdravstvenog turizma (9 sati, Opatička 18).

ZAGREB - U Državnom uredu za reviziju održat će se briefing o dostavi 89 izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji vatrogasnih organizacija, i to: Hrvatske vatrogasne zajednice, 35 javnih vatrogasnih postrojbi, 32 vatrogasne zajednice i 21 dobrovoljnog vatrogasnog društva (13 sati, Tkalčićeva 19). Nakon briefinga (bez kamera i mikrofona), pomoćnica glavnoga državnog revizora Biserka Čoh Mikulec dat će izjavu za medije.

ZAGREB - Centar za ženske studije predstavit će rezultate druge faze istraživanja o prisutnosti ženskih/rodnih sadržaja na odabranim visokoškolskim institucijama Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je osmišljeno s ciljem mapiranja zastupljenosti i vrsta sadržaja vezanih uz ženske/rodne teme u kurikulumima sveučilišnih predmeta na visokoškolskim institucijama, a provedeno je na razini studijskih programa, kolegija i nastavnih jedinica na šest fakulteta/akademija za razdoblje akademske godine 2015./2016. Istraživanje je koncipirala doc. dr. Valerija Barada s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a interpretaciju dobivenih rezultata napravila je Jasminka Pešut, stručna suradnica Centra za ženske studije. Na tribini će govoriti izvršna direktorica Centra za ženske studije Nataša Medved, koordinator istraživanja Ivan Tranfić i stručna suradnica na istraživanju Jasminka Pešut (19 sati, Centar za ženske studije, Dolac 8).

25. travanj 2024 21:02