Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Sabor raspravlja kako ubrzati sudske postupke

12. Travanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 12. travnja:

OSIJEK - Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" organizira  tematski okrugli stol pod nazivom "Aktualna problematika vezana uz raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem". Raspravljat će se o programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem s naglaskom na prenošenju koncesijskih prava na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora, potom programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te prijedlogu Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (11 sati, HGK-Županijska komora Osijek, Europska avenija 13).

ZAGREB - U Hrvatskoj je u zadnjem tromjesečju prošle godine bilo 1,644 milijuna zaposlenih, što je oko pet tisuća više nego godinu ranije, dok je broj nezaposlenih pao za 46 tisuća, na 154 tisuće osoba pa je stopa nezaposlenosti iznosila 8,6 posto, podatci su iz Ankete o radnoj snazi koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Anketa o radnoj snazi mjeri ekonomsku aktivnost stanovništva, njene rezultate DZS objavljuje u tromjesečnoj dinamici, a temelji se na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO) te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti. Po podacima iz Ankete, u četvrtom je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 1,644 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na treći kvartal manje za 45 tisuća.

OPATIJA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine, u povodu obilježavanja Dana Primorsko-goranske županije. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike (12 sati, Kulturno-turistički centar Gervais, Nikole Tesle 5).

ZAGREB - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Saborski zastupnici će u petak, zadnjeg dana aktualne sjednice, raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku kojima Vlada želi ubrzati sudske postupke te utvrditi jedinstvenu sudsku praksu u sličnim predmetima. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je da se navedenim zakonskim izmjenama propisuje kako su, uz državna tijela poput tužitelja, sudskih vještaka i stečajnih upravitelja i odvjetnici koji zastupaju stranke u postupku sa sudom dužni komunicirati u elektroničkom obliku. Izmjenama se također redefinira sustav revizije – pravnog lijeka o kojem odlučuje Vrhovni sud, a temeljem čijih se odluka ujednačava sudska praksa i osigurava jedinstvena primjena prava na području države. Na dnevnom redu Sabora su i izmjene Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru kojima je cilj unaprijediti područje vezano uz poduzimanje radnji protiv nepravilnosti. Raspravom o dva zakonska prijedloga Hrvatski sabor će zaključiti aktualnu sjednicu koja traje od sredine siječnja, a zastupnici će se u saborske klupe vratiti nakon Uskrsa.

JASENOVAC - U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacije židovskih općina u Republiki Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“ obilježiti će Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Nazočni će biti predsjednik SABA-a Franjo Habulin, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predsjednik SNV-a saborski zastupnik Milorad Pupavac i saborski zastupnik Vejko Kajtazi. Na obilježavanju će sudjelovati i izaslanstvo SDP-a, predvođeno predsjednikom stranke Davorom Bernardićem (12 sati, Spomen područje Jasenovac. Organizatori napominju da se na Spomenik Cvijet ne polažu vijenci, već cvjetovi, koje će organizatori pripremiti).

19. travanj 2024 02:13