Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

08. Veljača 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 8. veljače:

ZAGREB - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspraviti Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2017., Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Europske unije za ovu godinu, pa glasovanjem zaključiti ovotjedni rad. Kroz zatvorski sustav u 2017. prošlo je gotovo 11.500 zatvorenika, pet posto više u odnosu na godinu prije, kaznu zatvora izdržavalo je 4146 zatvorenika što je u odnosu na godinu prije smanjenje za gotovo 11 posto. S izdržavanja kazne zatvora otpušteno je 1657 zatvorenika. Prije podnevnog glasovanja, Sabor će se očitovati o amandmanima podnijetim na zakone koje je raspravio ovaj i protekli tjedan.

ŠIBENIK - Na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika sudjelovati će predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Vlade RH Andrej Plenković (17 sati, HNK, kralja Zvonimira 1). Pri svečanosti Plenković će održati sastanak sa šibensko-kninskim Županijskim odborom HDZ-a  (15,30 sati, u stranačkim prostorijama, Trg Andrije Hebranga 18b). Nakon završetka u 16,30 sati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković položit će vijenac kod Spomen obilježja na Baldekinu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. U pratnji predsjednika HDZ-a premijera Plenkovića bit će visoki stranački dužnosnici.

OSIJEK -  Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisat će Ugovor za projekt "razvoj i unaprijeđenje osječke Tvrđe" s Ivicom Vrkićem, osječkim gradonačelnikom, i Tomislavom Petricom, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (11,30 sati, Muzej Slavonije, Trg Svetog Trojstva 2). Izjave za medije predviđene su u 11,50 sati (Muzej Slavonije, Trg Svetog Trojstva).

ZAGREB - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na kojoj se očekuje donošenje odluka u predmetu dužnosnika Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom saboru, i u predmetu dužnosnika Milana Bandića, gradonačelnik Zagreba. Na dnevnom redu je i donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek (10 sati, kneza Mutimira 5).

VARAŽDIN - Obilježavanje 28. obljetnice osnutka županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije (18 sati, Aleja kralja Zvonimira 1). Organizatori najavljuju  dolazak predsjednika SDP-a Davora Bernardića, kandidata te stranke za izbore za EU parlament, saborskih zastupnika SDP-a, predsjednika županijskih organizacija stranke te gradonačelnika i načelnika iz redova SDP-a.

ZAGREB - Konferencija za novinare zagrebačke Gradske organizacije SDP-a, na temu ‘Izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti korištenja vanjskih usluga trgovačkim društvima‘, u kojem je Zagrebački holding najlošije ocijenjen. Govorit će predsjednik GO SDP-a Gordan Maras. Izvješćem je obuhvaćeno 36 trgovačkih društava (3 u državnom a ostale u vlasništvu lokalne samouprave) u razdoblju od 2015.do 2017. godine. Izvješće je obuhvatilo provjeru opravdanosti i potpune obrazloženosti potrebe za nabavom vanjskih usluga, poštivanje načela postizanja najbolje vrijednosti za uloženi novac te ostvarenje planiranih ciljeva nabave, odnosno jesu li usluge pružene na pravi način. (10,30 sati, prostorijama GO SDP-a Zagreb, Praška 2/I).

ZAGREB - Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, naftni stručnjak Davor Štern trebao bi svjedočiti na ponovljenom suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Ina-Mol. Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu. Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare Udruge Dugine obitelji, koja okuplja istospolne parove i LGBTI pojedince/ke koji/e imaju djecu ili žele postati roditelji. Povod je podnošenje prvog prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom novog zakona o udomiteljstvu (10 sati u prostoru udruge Roda, Žerjavićeva 10/1.) Na konferenciji će govoriti Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji i Zrinka Bojanić, odvjetnica. Najavljuju kako će razjasniti argumentaciju njihovog  prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, kao i iduće korake.

PULA - Konferencija za medije Uprave Uljanika (10 sati, Upravna zgrada Uljanika). Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. na zajedničkoj sjednici 7. veljače donijeli su odluku o odabiru Brodograđevne industrije Split za strateškog partnera i s njime će, kako je priopćeno,  pristupiti zaključenju ugovora s naglaskom na njegovoj obvezi da u suradnji s Uljanikom izradi prihvatljiv i provediv program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta u što je moguće kraćem roku.

GRUBIŠNO POLJE - "Perspektive proizvodnje energije iz bioplina" - naziv je konferencije koju organiziraju Hrvatska udruga proizvođača bioplina te Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Hanns Seidel (12,00 sati, Hotel Bilogora, N. Šubića Zrinskog 4).

25. travanj 2024 00:50