Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju

10. Svibanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak 10. svibnja:

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih cesta i tvrtke Zagorje gradnja potpisat će ugovor za radove na rekonstrukciji državne ceste D1 u Zaboku. Ugovorena vrijednost radova iznosi 26,78 milijuna kuna, bez PDV-a, a predviđeni rok za njihovo izvođenje je 18 mjeseci. Na potpisivanju ugovora će biti i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (14 sati, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14).

OTOK - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s gradom Otokom organizira konferenciju o poduzetničkim zonama na području pet slavonskih županija pod nazivom "Slavonija, mjesto vaše investicije". Cilj je predstaviti poticajne mjere i poduzetničke zone kao lokacije budućih investicija. Održat će se paneli o utjecaju poduzetničkih zona na gospodarske pokazatelje gradova i općina u kojima su osnovane te će se predstaviti i investitori koji su uspješno proveli svoje projekte na tom području (10 sati, Trg kralja Tomislava 6/A, Otok).

ZAGREB - Krajem ožujka u blokadi je bilo 18.843 poslovna subjekta, čija je glavnica duga iznosila 6,48 milijardi kuna, a najzaduženiji su bili blokirani poslovni subjekti s područja Grada Zagreba, pokazuju podaci Financijske agencije. Na poslovne subjekte s područja Zagreba odnosilo se 44 posto prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje ili 2,9 milijardi kuna, što je i očekivano s obzirom na to da je u gradu Zagrebu sjedište najvećeg broja poslovnih subjekta, navode iz Fine. Prema iznosu blokade slijede poslovni subjekti Splitsko-dalmatinske županije s udjelom od 9,7 posto i dugom od 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Nastavak 12. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).  Sabor sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o privatnoj zaštiti te o Izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu, dok uobičajenog glasovanja  neće biti jer je ono odrađeno u četvrtak. U godišnjem izvješću Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske navodi se da je Hrvatska u 2017. financirala brojne brojne infrastrukturne, znanstvene, zdravstvene, obrazovne, kulturne i druge projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu u iznosu od više od 50 milijuna kuna, što je porast od 33,5 posto u odnosu na 2016.. Iznos sredstava za projekte i programa Hrvata u Bosni i Hercegovini povećana su u 2017. za 17,5 posto u odnosu na 2016., te su iznosila 23,5 milijuna kuna. Zastupnici će raspraviti i zakonski prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e kojim žele zakonski dodatno zaštititi dužnike. Time će zastupnici zaključiti rad i otići na stanku dok ne prođu izbori za Europski parlament. Nakon EU izbora, zastupnici će se 29. svibnja vratiti u sabornicu.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom je redu prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., prijedlog odluke o utvrđenju usklađenih iznosa potraživanja koje imaju Republika Hrvatska i druge pravne osobe prema društvu TEF-Tvornica elektroda i ferolegura d.d., Šibenik, s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva Batižele d.o.o. iz Šibenika te prijedlog odluke o davanju preporuke Hrvatskim autocestama d.o.o. za sklapanje izvansudske nagodbe sa Stečajnom masom iza Kamen-Ingrad d.d. "u stečaju"

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održat će 6. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, uz sudjelovanje  ministara Nade  Murganić, Davora Božinovića, Zdravka Marića, Olega Butkovića, Milana Kujundžića i Blaženke Divjak (11,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice nakon koje su predviđene izjave za medije). Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja 2018. godine u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade RH za mandat 2016.-2020.

ZAGREB - Predstavnici Inicijative "67 je previše" na konferenciji za novinare osvrnut će se na odluku Ustavnog suda da neće postupati po pitanju financiranja spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi. Riječi će biti i o objavi projekcije fiskalnih efekata referendumskih prijedloga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te o drugim aktualnostima vezanima uz prikupljanje potpisa za referendum (13 sati, dvorana Andromeda Matice hrvatskih sindikata, Florijana Andrašeca 18a/I).

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijet će odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te dati mišljenje na zahtjev potpredsjednika Vlade i ministara poljoprivrede Tomislava Tolušića (10 sati, prostorije Povjerenstva, Ulica kneza Mutimira 5/I).

ZAGREB - Svečano obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb (11 sati, KBC Zagreb, Edukacijski centar zapad, dvorana Hugo Botteri, Kišpatićeva 12).

ZAGREB - Na konferenciji za medije "O reformi mirovinskog sustava i sindikalnoj inicijativi 67 je previše" govorit će predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i kandidatkinja na listi stranke za izbore za EU parlament Jelena Pavičić Vukičević, kandidat na listi stranke za izbore za EU parlament Ljubo Jurčić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić (10 sati, Stranke rada i solidarnosti, Praška 2/3).

EU IZBORI: 

VINKOVCI - Kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za izbore za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević posjetit će Vukovarsko-srijemsku županiju. U Vinkovcima će se družit s građanima, nazočit će dodjeli ITU mehanizma Gradu Vinkovcima,  "Sajmu EU projekata na Orionu“, posjetit će info štand Mladeži vinkovačkog HDZ-a, obići će radove na vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru te radove na projektu aglomeracije Vinkovci. Nakon toga u 14,30 sati održat će konferenciju za medije (14,30 sati, Hotel Admiral, Ulica bana Josipa Jelačića 6).

ŠIBENIK - SDP-ov kandidat i europarlamentarac Tonino Picula s predsjednikom SDP-a Šibensko-kninske županije Joškom Šupom predstavit će na konferenciji za novinare program za europske izbore (11,30 sati, prostorije SDP-a Šibensko-kninske županije, Stjepana Radića 24). Picula će nakon toga posjetiti Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu (Ulica fra Nikole Ružića 1). Potom je predviđena  kava s građanima na tvrđavi Barone kao primjera uspješnog korištenja EU fondova, a u šibenskoj Gradskoj vijećnici Picula će sudjelovati na Međunarodnoj konferenciji o čistoj energiji na otocima Europske unije.

26. travanj 2024 18:49