Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Studenti u Saboru održavaju sjednicu ‘simuliranog parlamenta‘

04. Ožujak 2019.

Najavljujemo najvažnije događaje u ponedjeljak, 4. ožujka.

ZAGREB - Krajem prošlogodišnjeg prosinca u Hrvatskoj je bilo 264.043 registriranih poslovnih subjekata, od čega ih je 56,8 posto ili 149.973 bilo aktivno, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog broja registriranih, najviše je trgovačkih društava, 191.932, od čega je 126.982 aktivno. Ustanova, tijela, udruga i organizacija bilo je 68.592, od toga aktivnih 22.054, dok je zadruga bilo 3.156, a aktivnih 937. Krajem lanjskog prosinca u Hrvatskoj je poslovalo i 79.076 subjekata u obrtu i slobodnim zanimanjima, stoji u izvješću DZS-a. Više od polovine registriranih i aktivnih subjekata zastupljeno je u četiri područja djelatnosti - trgovini na veliko i na malo; popravku motornih vozila i motocikala, s udjelom registriranih od 18,8 posto i aktivnih od 19,3 posto, prerađivačkoj industriji, s udjelom registriranih od 7,9 posto i aktivnih od 9,6 posto, stručnoj, znanstvenoj i tehničkoj djelatnosti, s udjelom registriranih od 10,2 posto i aktivnih od 13,4 posto, te ostalim uslužnim djelatnostima, s udjelom registriranih od 17,5 posto i aktivnih od 10,2 posto.

ZAGREB - U četvrtom tromjesečju 2018. u Hrvatskoj je ukupno prevezeno 20,5 milijuna putnika ili 1,3 posto manje nego u istom razdoblju 2017., te 6,4 posto više robe ili 32 milijuna tona, dok je na razini cijele prošle godine prevezeno 1 posto manje putnika i 3 posto više robe nego 2017., podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je kvartalni pad broja putnika zabilježen u cestovnom linijskom prijevozu, zračnom prijevozu, dok je u ostalim vrstama prijevoza ostvaren rast. S druge strane pri prijevozu robe zabilježen je rast u svim segmentima osim u prijevozu robe na unutarnjim vodnim putovima te u zračnom prijevozu tereta. Prema podacima DZS-a, željeznicom se u četvrtom tromjesečju prošle godine prevezlo 5,5 milijuna putnika, što je 0,5 posto više nego u istom razdoblju 2017. Hrvatski cestovni prijevoznici prevezli su 2,6 posto putnika manje, odnosno 12,6 milijuna, zračni prijevoznici 0,6 posto manje, ukupno 474 tisuća putnika. Porast u prijevozu putnika ostvarili su domaći brodari, za 1,8 posto, na 1,8 milijuna.

ZAGREB - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović govorit će na konferenciji u organizaciji Večernjega lista "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" gdje će se nazočnima obratiti i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Na konferenciji će u devet video izlaganja biti riječi o demografiji, obrazovanju, nacionalnoj sigurnosti, političkom sustavu, energetici, ekologiji, turizmu, novom hrvatskom imidžu te odnosu prema prošlosti. Po završetku izlaganja predviđena je panel diskusija "Politički sustav" (9,30 sati, Hotel Esplanade, Ulica Antuna Mihanovića 1).

ZAGREB - Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista upriličuje konferenciju za novinare na temu financija Grada Zagreba o čemu će govoriti Marko Sladoljev, Vedran Jerković i Tomislav Jelić (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Treća simulirana sjednica parlamenta studenata Sveučilišta u Zagrebu održat će se u Velikoj vijećnici Hrvatskog sabora. Projekt Simulirani parlament okuplja 130 studenata prava, politologije i ekonomije koji će, simulirajući rad zastupnika, raspravljati o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o suzbijanju zlouporabe droga. U simuliranoj sjednici sudjelovat će i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (9 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a (17 sati, središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

OSIJEK - Na HSS-ovoj konferenciji za novinare govorit ćei predsjednik stranke Krešo Beljak i HSS-ov kandidat za parlament EU Zoran Bahtijarević (12 sati, prostorije HSS-a, Ulica Hrvatske Republike 19 C).

26. travanj 2024 02:51