Korona i biznis
13. svibanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Sud odlučuje o stečaju Uljanik Brodogradilišta

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 13. svibnja:

PAZIN - Na Trgovačkom sudu u Pazinu održat će se ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, nakon što je prvo ročište, koje je održano 24. travnja, sudac Ivan Dujić odgodio. Tada je ustvrdio kako je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali da postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te prihvaća još jednu odgodu. Međutim, tada je naglasio i da će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran. Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih, no ta je brojka danas vjerojatno značajno manja.

ZAGREB - Proizvođačke cijene u hrvatskoj industriji u travnju su porasle za 0,8 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

ŠIBENIK/ZADAR - Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u posjetu Šibeniku i Zadru. U Šibeniku će se sastati s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem (12,50 sati). Po završetku sastanka, u nazočnosti predsjednika Vlade, ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Burić potpisat će Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana "Batižele". U Šibeniku će biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U Zadru će premijer Plenković posjetiti Rektorat Sveučilišta i sastati se s rektoricom  Dijanom Vican (15,30 sati, Rektorat Sveučilišta u Zadru). Sastanku će nazočiti i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Uz predsjednika Vlade u Zadru će biti i ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

ZAGREB - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira sedmu Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja će se održati u Velikoj vijećnici Sabora (12 sati, Trg sv. Marka 6). Ove godine na sjednici će sudjelovati 140 učenika iz 23 srednje škole iz svih dijelova Hrvatske. Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru, od rada u klubovima zastupnika i nadležnim odborima te na samoj plenarnoj sjednici, učenici će provesti raspravu, podnijeti amandmane i o njima glasovati, a tema rasprave bit će Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji će na simuliranoj sjednici postati prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu učenicima/zastupnicima. Prije početka sjednice bit će uručene nagrade učenicima pobjednicima šestoga po redu online kviza  “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” koji je održan 1. ožujka 2019.

ZAGREB - Predstavljanje prvog hrvatskog Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi održat će se u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" (11 sati, dvorana A, Johna Davidsona Rockfellera 4). Jedinstveni Centar ovog tipa u centralnoj i jugoistočnoj Europi imat će zadaću vrednovanja zdravstvenih tehnologija, istraživanja ishoda zdravstvenih intervencija te medicinske i zdravstvene prakse utemeljene na dokazima, kao i razvoju te primjeni metodologije i alata podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva. U sklopu programa održat će se okrugli stol pod nazivom "Zašto nam treba istraživanje i promocija najboljih praksi?" na kojem će sudjelovati ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, voditelj i predsjednik Savjeta Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi Stjepan Orešković, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić Tiljak, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Klarica i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

ZAGREB - Most će održati konferenciju za novinare na temu predizbornog Vladinog obećanja o demografskim mjerama koje najavljuju za sljedeću godinu. Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić govorit će na temu "Predložene PR mjere služe samo za prodavanje magle" (10 sati, ured Mosta, Draškovićeva 23).

ZAGREB - Na zagrebačkom jezeru Bundeku bit će otvoren "Floraart", 54. Međunarodna vrtna izložba. Najveća regionalna izložba cvijeća održava se od 13. do 19. svibnja. Očekuje se više od 300.000 posjetitelja koji će uživati u bojama i mirisima više od stotina tisuća cvjetova, natjecanjima i eksponatima mnogobrojnih izlagača te edukativnim radionicama. Na otvorenju će nastupiti Ansambl LADO, a svaki dan bit će ispunjen zabavnim glazbenim programom. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Milan Bandić (13 sati, Glazbena (pontonska) pozornica jezera Bundek).