Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - U Dubrovniku započinje sastanak šefova vlada 16+1 zemalja

11. Travanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 11. travnja:

SPLIT - Otvara se nautički sajam Croatia Boat Show koji okuplja predstavnike luka, nautičkog turizma, brodograditelje, proizvođače brodske opreme, čarter tvrtke, ugostitelje i drugi predstavnike turističkog i gospodarskog sektora, koji će predstaviti svoje proizvode i usluge. Većina plovila bit će izložena u moru. Sajam traje do ponedjeljka, 15. travnja (12 sati, Zapadna obala).

DUBROVNIK - Hrvatska je zemlja domaćin sastanka šefova vlada 16+1 zemalja. Summit počinje 11. travnja nizom multilateralnih političkih sastanaka, a sutradan će se održati gospodarski forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja. Summit će trajati do 13. travnja.

ZAGREB - Proizvođačke cijene u hrvatskoj industriji u ožujku su porasle za 0,9 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene na mjesečnoj razini na domaćem tržištu bile više za 0,6 posto, a na inozemnom tržištu za 1,3 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 2,3 posto, a na inozemnom za 2,2 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku su, prema mjesecu ranije, porasle cijene energije za 3,5 posto, intermedijarnih proizvoda 0,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

ZAGREB - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o sustavu državne uprave kojim se, ističu u Vladi, depolitizirati, profesionalizirati i racionalizirati državnu upravu, dok je za poslijepodne predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.  Novi zakon  predviđa ukidanje 20 tijela državne uprave, odnosno smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave s 52 na 32. Stvaraju se i uvjeti za obavljanje prvostupanjskih poslova državne uprave na razini najbližoj građanima, povjeravanjem poslova državnih ureda županijama.  “Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.

SPLIT - Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM), komodor Ivo Raffanelli primit će veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu. Tom prigodom vod Protuminskih ronitelja Flotile HRM-a demonstrirat će uporabu opreme koju je Oružanim snagama RH donirao SAD. (Predstavnici medija na glavni ulaz - istok vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba" trebaju doći najkasnije do 9,15 sati, Zrinsko-frankopanska 207a). Nakon događaja u vojarni, u maloj dvorani arene Spaladium održat će se Međunarodna panel rasprava predvodnika obrambene industrije pod nazivom "Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije". U sklopu posjeta izaslanstva Republike Filipini  Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 19. (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susrest će se i s ministrom obrane Republike Filipini Delfinom Lorenzanom u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba".

GOSPIĆ  - Nastavak konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Ličko senjske županije (18 sati, Velika vijećnica Županijske skupštine,  Budačka 55). Konstituirajuća sjednica počela u utorak, 9. travnja, uz nazočnost svih 33 vijećnika, koji su položili prisegu, no Županijska skupština nije utemeljena jer nije izabran predsjednik. Naime, jedini kandidat za predsjednika bio je Marijan Kustić (HDZ), koji je i predsjedao sjednicom te je predložio da izbor bude tajnim glasanjem. To je podržala natpolovična većina od 17 vijećnika i glasovanje je najavljeno za popodne istog dana. No budući da se u dvoranu nisu vratili vijećnici nezavisnih listi Darka Milinovića i Ante Dabe, unatoč sačuvanom kvorumu, Kustić je sjednicu prekinuo i nastavak najavio za 11. travnja.

ZAGREB - Održat će se potpisivanje Sporazuma o udruživanju i priključenju stranke Naprijed Hrvatska Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP). Sporazum će potpisati predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović (12 sati, središnjica SDP-a, Trg Drage Iblera 9).

ZAGREB - Na panel-raspravi ‘Tko i kako štiti djecu žrtve svih oblika nasilja‘ nazočit će ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić (13 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

25. travanj 2024 06:51