Korona i biznis
30. siječanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Vlada raspravlja o financiranju LNG-a na Krku

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 30. siječnja:

ZAGREB - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o državnim službenicima koji je dio paketa sveobuhvatne reforme sustava plaća i vrednovanja rada temeljem rezultata rada i stručnosti, a na dnevnom redu je i novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima, među ostalim, omogućava se prijem u državnu službu na određeno vrijeme u trajanju dužem od godinu isključivo vezano uz predstojeće obveze Republike Hrvatske u pogledu predsjedanja Vijećem EU, s obzirom da postojećim zakonskim rješenjem radni odnos na određeno vrijeme može trajati najdulje godinu dana.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (12 sati, Banski dvori, Trg svetog Marka 2).  Na dnevnom redu su, među ostalim, Prijedlog odluke o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku i Prijedlog odluke o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida.

ZAGREB - Udruga U ime obitelji održat će konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora na kojoj će, kako kažu, "tim U ime obitelji pokazati da se novi zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koristi kao oružje za onemogućavanje građanskih, narodnih referenduma". Dodaju kako će prijedlog tog zakona biti u prvom čitanju u Hrvatskom saboru (9,15 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Aneks sporazuma o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament 2019. potpisat će predsjednici stranaka Amsterdamske koalicije - PGS, HSS, GLAS, IDS - Darijo Vasilić, Krešo Beljak, Anka Mrak Taritaš, Boris Miletić te predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja čime će HSU i formalno pristupiti tom savezu. Nakon potpisivanja aneksa, predsjednici stranaka bit će dostupni za izjave (11 sati, središnjica Hrvatske stranke umirovljenika, Ulica baruna Trenka 7).

ZAGREB - Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) održat će prosvjednu akciju pod nazivom "5 do 12: Zagrepčani/ke protiv poskupljenja i gušenja u smeću", ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave (11,55 sati, Trg Stjepana Radića 1). Na akciju su preko društvenih mreža pozvani građani i građanke koji će u zgradi Gradske uprave urudžbirati dopis gradonačelniku Milanu Bandiću sa zahtjevima protiv najavljenog poskupljenja mjesečnih računa za odvoz otpada, za pravedniju naplatu po količini i poboljšanje kvalitete usluge.

ZAGREB - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) organiziraju prosvjed pod nazivom "Protiv političke represije",  ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu (18 sati).

ZAGREB - Promocija sveučilišnog udžbenika "Gradska poljoprivreda" prof. dr. Ivice Kisića održat će se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (13 sati, HAZU, Strossmayerov trg 14). Govorit će se i o poslijediplomskom specijalističkom interdisciplinarnom studiju Upravljanje gradom koji proučava aspekte gospodarenja gradom:  povijest, postanak, izgradnja, funkcioniranje, transformacija te mjesto i uloga grada u budućnosti. Moderator programa je akademik Ferdo Bašić, professor emeritus, a pozdravne riječi uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU. O studiju i udžbeniku će govoriti prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Gojko Bežovan, voditelj Specijalističkog interdisciplinarnog studija Upravljanje gradom, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova RH, prof. dr.  Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta te recenzenti i autor udžbenika.

ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem 2018. godine 4.683 pravnih osoba bilo blokirano 120 i više dana, nakon čega se stvaraju uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad njima, a njihov ukupni dug iznosio je 4,63 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Financije agencije (Fina).