Aktualno
StoryEditor

Dani hrvatskog turizma 2018. održat će se u Hvaru

15. Svibanj 2018.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je u utorak na svečanoj sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Hvara u povodu 150. obljetnice organiziranog turizma u tom gradu da će se u njemu održati ovogodišnji Dani hrvatskog turizma (DHT), izvijestili su iz Ministarstva turizma.

- Dani hrvatskog turizma središnje su mjesto susreta, edukacije, razmjene znanja i iskustava koje iz godine u godinu pobuđuje sve veći interes dionika u turizmu i pratećih industrija. Vrijednost tih dana i cjelokupnog turizma prepoznala je i hrvatska Vlada, koja posebno usmjerava aktivnosti prema razvoju kontinentalnoga i otočnog turizma. Uz potporu Vlade te sinergijom javno-privatnog partnerstva radimo na povećanju kvalitete turističke ponude, prihoda i interesa investitora za Hrvatsku te je time uspješno ucrtavamo i na svjetsku kartu turističkih destinacija, rekao je na svečanosti u Hvaru Cappelli.

>>>Ministarstvo turizma: 1,7 milijuna kuna potpora za “Via Dinarica”, kušanje vina, bolje kampove…

Dani hrvatskog turizma održat će se u listopadu, a ministar je istaknuo da se odabirom Hvara kao perjanice hrvatskog turizma i jedne od najprepoznatljivijih destinacija za ovogodišnjeg domaćina odaje počast toj velikoj obljetnici.

Cappelli je, naime, u utorak boravio u Hvaru u povodu sjednice Skupštine hvarske Turističke zajednice te završnice višednevnog obilježavanja 150. obljetnice organiziranog turizma u tom gradu. Ta je obljetnica proslavljena od 10. do 15. svibnja, kad je 1868. godine u Hvaru osnovano Higijeničko društvo kao preteča turističkih zajednica.

Prije 150 godina skupina hvarskih entuzijasta organizirala se kao dioničko Higijeničko društvo radi stvaranja atraktivnoga i lječilišnoga turističkog proizvoda koji su promovirali i na stranim tržištima.

>>>Foto: Hrvatska među sedam najsenzacionalnijih obala – CN Traveller

U to vrijeme u Europi nije bilo sličnih ponuda, a već u jesen 1868. godine u Hvaru je otvoren i prvi hotel s 13 soba. Do 1914. otvorena su još tri hotela i ljetovališta u koje su dolazili mnogi gosti, većinom iz viših društvenih slojeva Austrije, Njemačke i Češke.

Tu veliku obljetnicu Hvarani su proslavili prigodnim programima te turističkim porastom u prvim mjesecima ove godine, a do kraja godine očekuju još jednu pozitivnu turističku priču.

16. travanj 2024 02:19