23. rujan 2017.

Danko Sučević o istupu Ivice Todorića: Istina uvijek ima dvije strane

Bojim se da u priopćenju Ivice Todorića ima puno istine no istina uvijek ima dvije strane. U prvom dijelu priopćenja Todorić tvrdi da je situacija u Agrokoru početkom 2017. godine bila stabilna, da su se dobavljači plaćali u skladu sa zakonskim propisima te da je postojao čvrst plan poslovanja. Moram podsjetiti na neupitnu činjenicu da je u siječnju 2017., prije bilo kakvog upliva politike, Moody’s snizio kreditni rejting te je gotovo odmah vrijednost Agrokorovih obveznica pala sa 103% nominalne vrijednosti na 65% nominalne vrijednosti.

>>>Todorić spreman za sud, angažirao Sloković i Prodanovića

Sniženje kreditnog rejtinga je bilo posljedica činjenice da se Agrokor više nije uspijevao zadužiti na tržištima kapitala i kod zapadnih banaka nego je bio prisiljen obratiti se ruskim bankama. Specifičnost takvog ugovora o kreditu dobivenog krajem 2016. godine Moody’s je okarakterizirao kao sudužništvo Agrokora za obveze nizozemske tvrtke, koja je i sada vlasnik Agrokora, što je značilo naglo povećanje zaduženja te posljedično sniženje rejtinga. Uz to, Agrokor je bio u dugoročno neizdrživoj poziciji financiranja uz oko 10% godišnje kamate.

Nemogućnost normalnog financiranja putem financijskih institucija i instrumenata dovela je i do kreativnih rješenja kao što je trgovina mjenicama. Financijska izvješća su sasvim sigurno donekle frizirana pa je teško analizirati poslovne rezultate. Vjerojatno je istina da su Ledo, Zvijezda, Jamnica, PIK Vrbovec, Tisak i neke druge tvrtke u značajnom plusu. Rezultati Konzuma, kao najveće komponente sustava, vjerojatno su precijenjeni te je vjerojatno poslovao s određenim gubitkom.

Prije donošenja lex Agrokor napisao sam par analiza situacije i u svima je zaključak bio isti; Agrokor se može spasiti provođenjem kvalitetnog procesa kriznog menadžmenta:

>>>Što krizni menadžer mora napraviti u Agrokoru

>>>U slučaju Agrokor najizvjesnija je predstečajna nagodba

>>>Agrokor bi mogao opstati… samo kad se vlast ne bi miješala

Naslov zadnjeg članka je znakovit. Agrokor bi mogao opstati samo kad se vlast ne bi miješala. I tu se stavovi Ivice Todorića i mene sve više počinju približavati. Uloga fonda Knighthead Capital je vrlo, vrlo čudna i tajnovita. Početkom travnja imenovano je peteročlano privremeno vjerovničko vijeće u kojem je četiri predstavnika svima poznatih vjerovnika i jedan predstavnik Knighthead Capitala! Nikada nije objavljeno na osnovu čega je upravo taj fond član vjerovničkog vijeća.

Ideja o roll-up kreditiranju je sasvim sigurno došla iz tog izvora. Iako takav način financiranja tvrtki koje su u predstečajnom postupku postoji i u drugim zemljama, on se uvijek provodi uz izričito odobrenje suda.

>>>Sberbank traži zabranu Agrokoru za sklapanje novih roll-up ugovora o financiranju

Sudu se mora dokazati da je takav način financiranja, koje nesumnjivo jednu grupu vjerovnika stavlja u povlašteni položaj, u interesu svih vjerovnika odnosno da je vjerojatno da će svi vjerovnici proći bolje nego da tog financiranja nema. Postupak pred sudom mora biti popraćen adekvatnim analizama i studijama. Koliko je hrvatskoj javnosti poznato takav materijal nikada nije predan Trgovačkom sudu te Trgovački sud nikada nije odobrio roll-up kredit. Trgovački sud je samo odbio zahtjev Sberbanke da se izrekne privremena mjera zabrane sklapanja novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model. Ta je odluka donesena u roku od jednog dana i samo dozvoljava nastavak sklapanja novih ugovora o financiranju, a nikako ne predstavlja odobrenje roll-up kreditiranja.

>>>Tolušić uzvraća udarac: Obitelj Todorić je stvorila, ali i upropastila Agrokor

Naknadno objavljena činjenica da je, povrh odobrenja statusa prvenstva za potraživanja nastala prije pokretanja postupka izvanredne uprave, za taj kredit dano i osiguranje zalogom nad značajnom materijalnom i nematerijalnom imovinom sve čini još sumnjivijim. Objašnjenje vladajućih da je normalno za kredit dati osiguranje u ovom slučaju zvuči šuplje, a gotovo da je smiješno u svjetlu činjenice da se Ivica Todorić uspijevao zaduživati bez ikakvih osiguranja.

>>>Dalić: Obitelj Todorić nije toliko važna da bi zaslužila komentar Vlade

Bez dubljeg uvida u poslovanje koncerna prilično je teško razumjeti zašto je taj kredit uopće bio potreban. U trenutku kada se obustavlja plaćanje starih obveza svaka profitabilna tvrtka bi trebala biti u mogućnosti bez problema podmirivati nove obveze, a prema mjesečnim izvještajima povjerenika gotovo sve komponente Agrokora su profitabilne.

Ivica Todorić možda griješi u prikazivanju ružičaste slike svoje kompanije početkom 2017. ali je blizu istini u prikazivanju stanja koncerna danas. Bilo kakav projekt restrukturiranja kompanije nije vidljiv i čini se da se povjerenik bavi samo osiguranjem kredita i postizanjem nagodbe. Usput trošeći vrijeme na pučke veselice rasprodaje helikoptera, vila i jahti i raskidanje odredbi menadžerskih ugovora. No, takav način rada je opet puno bolji od crnog scenarija stvaranja pretpostavki za ogromnu dobit Knighthead Capitala.

>>>Mogu li menadžeri pod stresom racionalno odlučivati

>>>Nema ‘plana B’ za Agrokor, bez nagodbe će u stečaj Ledo, Jamnica i Zvijezda