Aktualno
StoryEditor

Danone prodaje Stonyfield Lactalisu

03. Srpanj 2017.

Francuska prehrambena grupa Danone objavila je u ponedjeljak da će prodati američkog proizvođača mliječnih proizvoda Stonyfield Lactalisu kako bi ispunila zahtjeve američkih regulatora i ishodila dozvolu za kupnju proizvođača organske hrane WhiteWave.

Danone će za Stonyfield dobiti 875 milijuna dolara, što je oko 20 puta više od prošlogodišnje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) te američke kompanije. Stonyfieldovi su prihodi u 2016. godini iznosili oko 370 milijuna dolara, navodi se u priopćenju.

>>> Lactalis traži potpunu kontrolu nad Parmalatom

Danone je ove godine najavio prodaju Stonyfielda u sklopu sporazuma s američkim regulatorima o uvjetima za kupnju američkog proizvođača organske hrane WhiteWave. Očekuje se da će ta akvizicija biti zaključena u trećem tromjesečju ove godine.

"Prodajna cijena (za Stonyfield) čini se razumnom i očekujemo da će prihod smanjiti dug i dobrim dijelom amortizirati pad vrijednosti prouzročen tom prodajom", ističu analitičari Liberuma.

Procjenjuju također da je Danone na dobrom putu da ostvari zacrtane ciljeve rasta u idućih pet godina zahvaljujući kupnji Whitewavea i planiranom smanjenju troškova za milijardu eura u iduće tri godine.

26. travanj 2024 09:14