Aktualno
StoryEditor

Danska obnovljiva energija privukla novu investiciju Applea od 810 milijuna eura

10. Srpanj 2017.

Američki tehnološki div Apple objavio je u ponedjeljak da će uložiti devet milijardi danskih kruna (810 milijuna eura) u podatkovni centar u Danskoj, koji će koristiti isključivo energiju iz obnovljivih izvora.

Centar u danskom Aabenraau zapošljavat će između 50 i 100 radnika. Gradnja će početi u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju a završiti u prvom tromjesečju 2019. godine.

>>>Apple ne zaboravlja: Investirali 200 milijuna dolara u dobavljača stakla prvog iPhone-a

Apple će koristiti centar za obradu podataka iz iMessagesa te za odgovore u programu-planeru Siri kao i za ‘skidanje‘ pjesama s iTunesa, kazao je Appleov direktor za nordijske zemlje Erik Stannow. Superkompjutori u podatkovnim centrima generiraju ogromne količine toplinske energije pa troše i puno struje za hlađenje.

Iz Applea napominju da su se za Dansku odlučili zbog lakog pristupa energiji iz obnovljivih izvora i pouzdane energetske infrastrukture.

Već su sklopili ugovor s neimenovanim dobavljačem o isporuci više od 30 megawata struje proizvedene iz energije vjetra. Godine 2015. američki je div uložio iznos sličan današnjem u podatkovni centar u Viborgu na sjeveru Danske, napominje agencija AFP.

28. travanj 2024 05:36