Aktualno
StoryEditor

Darko Horvat na 4. industrijskoj revoluciji: Gotovo je s financiranjem neodrživih industrija!

17. Svibanj 2019.

Hrvatska Vlada više neće financirati neodržive industrije koje koče industrijski rast. Gotovo je s tim, naglasio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta na otvorenju trećeg izdanja Liderove konferencije 4. industrijska revolucija koja je upravo započela u zagrebačkom Branimir centru.

- Tri godine smo plaćali jamstva za uništenu brodogradnju od 3,5 milijarde kuna, dobro da smo bili u proračunskom suficitu, zamislite gdje bi bili da nismo. Odsad ćemo ta sredstva i sve napore usmjeriti na financiranje projekata koji mogu stasati u glavama ljudi koji rade na inovativnim projektima Industrije 4.0, dakle vama koji ste ovdje prisutni - rekao je ministar Horvat i dodao kako se nada da će se svi s idejama kako kvalitetno koristiti informacije i kako ih analizirati javiti u njegovo ministarstvo.

- Čak 80 posto podataka koje analizira i objavljuje Državni zavod za statistiku nitko ne otvara, a kamoli da tržišno koristi, to moramo promijeniti - istaknuo je Horvat i dodao kako je svim inovativnim rješenima na raspolaganju 2,5 milijarde kuna za dobre projekte. Jedine, smatra ministar, koji mogu osigurati veći rast gospodarstva i industrije od mršavih 2,5 posto.

Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider, u uvodnom govoru rekao je kako se dugo opirao promjenama na tržištu, ostajao u zoni ugode tiska i redakcije, ali promjene su bile nužne i pomirio se s njima. Lider je sada u trećoj fazi industrijske revolucije, ali i ova konferencija je put ka četvrtoj fazi.

- Ako svi s ove konferencije odemo s tri do četiri ideje, možda možemo nešto unaprijediti u svom ekosustavu - kazao je Šajatović.

Po sigurnosti u prometu Hrvatska je na trećem mjestu – od iza

Nakon pozdravnih govora, Maja Bakran Marčić, zamjenica glavnog ravnatelja Glavne uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji održala je predavanje na temu ‘Mobilnost i promet u digitaliziranom okruženju.

- Svjedočimo velikoj transformaciji sustava i upravo je mobilnost ušla u novu tehnološku fazu. Mnogi sektori upravo ovise o mobilnosti. U transformaciji današnjeg prometa dva su ključna elementa. Prvi je borba protiv klimatskih promjena, jer je sektor prometa odgovoran za četvrtinu emisije stakleničkih plinova, a taj trend je u porastu. Ako se ovako nastavi promet će biti najveći zagađivač dok je drugi digitalizacija u prometu – kazala je Bakran Marčić.

Naglasila je kako će Komisija svojim inicijativama, što regulatornim što financijskim pokušati omogućiti lagani prijelaz i okrenuti se izazovima 4. industrijske revolucije.

- Digitalizacija će značajno promijeniti i potrebe za radnom snagom, ali i uslugama, a promet se mora digitalizirati kako bi bilo konkurentan povezan, čist i uključiv – rekla je Bakran Marčić i dodala kako će digitalizacija prometa taj isti promet učiniti i sigurnijim jer je danas za čak 95 posto nesreća odgovorna ljudska pogreška, te da je Hrvatska na toj ljestvici sigurnosti na trećem mjestu – od iza.

Na konferenciji će glavni govornik biti Namik Hrle, IBM Fellow, što je najprestižnija titula za zaposlenike u tom globalnom igraču, i to o Pokretačima digitalne transformacije: Umjetna inteligencija i Cloud Computing. Na okruglim stolovima bit će govora i o Javnim uslugama u službi Industrije 4.0 te o Industriji budućnosti i pobjednicima digitalizacije. Konferencija 4. industrijska revolucija okuplja mnoge ključne igrače iz ovog raznolikog ekosustava koji omogućuju korisnicima uvid u mogućnost pokretanja transformacijskih procesa u svom mikrosustavu, jer nema područja koje nije snažno zahvaćeno ovim promjenama: poslovno upravljanje, zdravstvo, energetika, transport, industrija, uslužna djelatnost, intelektualne usluge i drugo. Želite li saznati kako započeti s primjenom Industrije 4.0 u vlastitoj sredini, a niste uspjeli stići na Liderovu konferenciju pratite naš web portal i svakako kupite sljedeći broj tjednika Lider. (K. Pu.)

20. travanj 2024 06:22