Aktualno
StoryEditor

Daruvarske toplice: Vrhunac investicijskog ciklusa 2020. godine

28. Veljača 2018.

Vijećnicima Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Mira Zakora, ravnateljica Daruvarskih toplica, u srijedu je predstavila ambiciozan plan ulaganja te zdravstvene ustanove s ciljem unaprjeđenja poslovanja, koji među ostalim uključuje i cjelovitu obnovu unutarnjeg i vanjskih bazena.

Planom je predviđena i izgradnja novog kata hotela Termal, kao i novog bolničkog stacionara kapaciteta 140 postelja, s ambulantama i prostorima za terapije radi odvajanja korisnika usluga HZZO-a od ostalih korisnika, što bi trebalo omogućiti povećanje prihoda i kvalitete pružanja usluga. Potonja investicija, ujedno i najizdašnija, procjenjuje se na 50 milijuna kuna, a početak izgradnje planiran je 2020. godine.

>>> Investicije u turistički sektor u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura

Daruvarske toplice prošlu godinu završile su s manjkom prihoda nad izdacima od 159 tisuća kuna, a kao osnovni razlog slabijeg poslovanja navedeno je nedovoljno financiranje od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji na mjesečnoj razini izdvaja 1,15 milijuna kuna. To je, smatraju u daruvarskoj zdravstvenoj ustanovi, tek nešto više od polovice potrebnog iznosa.

"Zakonski propisi koji reguliraju materijalna prava radnika u javnim službama, koji u najvećoj mjeri opterećuju ukupne rashode poslovanja, stalno se povećavaju i iznose prosječno mjesečno dva milijuna kuna i vidljivo je da limit nije dostatan ni za pokriće materijalnih prava, a kamoli drugih izdataka", pojasnila je Zakora, koja smatra da su se prethodnih godina rezultati "frizirali". Inače, ona je temeljem javnog natječaja kao ravnateljica zamijenila Marcela Medalja, kojemu je potkraj 2017. godine istekao mandat.

Prošlu godinu po dobrome će svakako pamtiti zaposlenici Daruvarskih toplica kojima je, temeljem Kolektivnog ugovora, plaća povećana čak u tri navrata - u siječnju, kolovozu i studenome, i to za po dva posto. Sve zajedno, bruto plaće uvećane su im gotovo 10 posto, a trend povećanja izdataka za zaposlenike zadržat će se i ubuduće, stoji u izvješću.

>>> Kongresni i zdravstveni turizam aduti su produljene sezone

"Što se investicija tiče, ove godine u planu je dovršetak unutarnjeg uređenja Lječilišnog hotela Termal, što bi trebalo rezultirati i 10-postotnim povećanjem broja gostiju, a samim tim i prihoda. Usto, u zgradi ‘Terapija‘ trebao bi se ugraditi lift kako bi se riješio problem pristupačnosti nepokretnim osobama i osobama slabe pokretljivosti, koje se moraju prevoziti u ležećem položaju bolničkim odjelima, liječničkim ambulantama i radilištima fizikalnih terapija”, istaknula je Zakora. Dodala je kako je iduće godine u planu obnova vanjskih i unutarnjeg bazena, za što je prema projektantskim procjenama potrebno izdvojiti 6,77 milijuna kuna.

Investicijski ciklus vrhunac bi trebao dosegnuti 2020. godine, kada je planirana izgradnja bolničkog stacionara kapaciteta 140 postelja, s ambulantama i prostorima za terapije zbog odvajanja korisnika HZZO-a od ostalih korisnika.

Navedena investicija prema projektantskoj procjeni iznosi 50 milijuna kuna. Iste godine planirana je rekonstrukcija i nadogradnja bolničko-lječilišnog kompleksa, dilatacija - 4. kat kojom bi se povećao broj smještajnih jedinica koje bi svojom površinom i opremljenošću zadovoljili kriterije apartmana i soba prilagođenih osobama s invaliditetom. Ta je investicija vrijedna 3,7 milijuna kuna.

24. travanj 2024 21:24