Aktualno
StoryEditor

Davor Nađi: Hrvatskom gospodarstvu treba jedan Perišić

22. Lipanj 2016.
Piše:
Davor Nađi

Tijekom fantastične pobjede Hrvatske nad Španjolskom, posebno me se dojmila jedna scena. Naime, za vrijeme utakmice, Morata je nekoliko puta nasrnuo na mladog Jedvaja. To je primjetio Ivan Perišić i u jednom takvom trenutku uhvatio Moratu za lice i „objasnio mu neke stvari“. Time je zaštitio svog mlađeg suigrača i omogućio mu, da umjesto da brine o svađama s Moratom, posveti se onome u čemu je najbolji - igranju nogometa.

I razmišljajući tako o toj situaciji, palo mi je na pamet kako bi se slična situacija trebala primijeniti i na našu ekonomiju, pa i politiku. Pretpostavimo da budućeg premijera nazovemo Modrićem. Da bi naše gospodarstvo dobro funkcioniralo, treba nam jedan "Modrić" na čelu vlade koji će znati donositi pravovremene i pametne odluke kako bi gospodarstvo dobro funkcioniralo. Međutim, kada unutarnje tržište zemlje upadne u probleme, tada izvoz može biti dobra obrana od tih problema. A kao što znamo, posljednjih nekoliko godina, naš izvoz je konačno oživio i time je tu tvrdnju dokazao. Ali izvoznici i dalje nailaze na mnoge probleme kojima se u uređenoj državi ne bi trebali zamarati. Dakle, mogli bi reći da je u ovoj priči izvoz kao neka vrsta obrane gospodarstva u kriznim vremenima zapravo "Jedvaj" iz utakmice Španjolska - Hrvatska, a svi problemi koji izvoznicima stoje na putu su "Morate". Bilo da su to visoki porezi i doprinosi na dohodak, nefleksibilno radno zakonodavstvo, tečaj kune, neodgovarajuća radna snaga...

Stoga buduća vlada izvoznicima ne treba davati poticaje. Buduća vlada samo treba imati jednog "Perišića" koji će riješiti probleme kako bi se izvoznici mogli baviti onime što najbolje rade, a to je igrati tržišnu utakmicu na inozemnim tržištima. Kao što je Jedvaj odlično odigrao svoju utakmicu kada mu je Perišić skinuo Moratu s popisa briga. Pa kao što smo nekad imali ministra za investicije, tako bi možda trebali imati ministra za izvoz, koji ne bi imao svoj resor, nego bi njegova funkcija bila otklanjanje problema izvoznicima. Izvoznici su uspješni i profitabilni i nisu im potrebni poticaji. Samo im je potrebno dati slobode da rade ono u čemu su najbolji, kako ne bi trošili svoju energiju i resurse na administrativne i slične poteškoće. I tada je dobar rezultat što se izvoza tiče vrlo izgledan, a to za sobom povlači i dobar rezultat cijele ekonomije.

Pa s obzirom da je teško za očekivati da će u sljedećoj vladi premijer biti netko koga bi mogli nazvati "Modrićem" i tko bi savršeno upravljao našom ekonomijom, za kraj jedan savjet budućem premijeru: Nađite jednog "Perišića" koji će zaštiti izvoznike. Oni će se dalje za uspjeh pobrinuti sami.

16. travanj 2024 19:58