Aktualno
StoryEditor

Davor Štern: Hrvatska od posjete katarskog emira neće dobiti ništa

03. Prosinac 2018.

Najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina Katar najavio je da će 1. siječnja 2019. godine napustiti Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC), izvijestio je CNN. Katarski ministar energetike Saad Sherida Al-Kaabi rekao je da odluka o povlačenju Katara odražava želju da svoje napore usmjere prema razvoju i povećanju proizvodnje prirodnog plina sa 77 milijuna tona godišnje na 110 milijuna tona u predstojećim godinama.

No zanimljivo je da je prije dva tjedna upravo katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani bio u službenoj posjeti Hrvatskoj. Naime, sastao se s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i zaključili su kako su snažnija gospodarska suradnja i porast investicija zajednički interes Hrvatske i Katara. Što se tiče unaprjeđenja suradnje u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku.

>>>Katar napušta OPEC od sljedeće godine

Energetski stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern smatra da nema nikakve poveznice između službenog posjeta katarskog emira i katarskog poteza.

- Bit ću malo ciničan. Godine 1996. također su nas posjetili i evo unatrag 22 godine – ništa.  Oni su najveći svjetski proizvođači ukapljenog prirodnog plina, ali njihov plin je preskup. Organizacije poput OPEC-a više nisu toliko relevantne. Ta organizacija postaje sve manje bitna povećanjem svjetske proizvodnje nafte u Americi - rekao je Štern i dodao da koliko god podizali ili smanjivali proizvodnju, to nema nekakvog značajnog učinka na tržištu.

23. travanj 2024 20:19