Aktualno
StoryEditor

Davor Tremac: Čeka nas uzbudljiva budućnost sa sve manje automobila na cestama

31. Prosinac 2017.

Otkada se prije više od dvije godine pojavio u Hrvatskoj, Uber je promijenio način na koji se krećemo gradom, ali i razmišljamo o digitalnim platformama, novim modelima usluga i biznisa. Uber je jedan od predvodnika digitalne ekonomije. Globalno i u Hrvatskoj. Digitalna ekonomija neizbježan je korak naprijed, a samo je pitanje trenutka kada ćemo joj u Hrvatskoj dopustiti da se razvija u cijelosti, odnosno dodatno potaknuti putem moderne regulative, a što će značiti nove, efikasnije, dostupnije i najčešće jeftinije usluge korisnicima, velike prilike za rast kompanijama (bez obzira na to je li riječ o najvećim globalnim imenima ili startupu iz garaže) te brži rast ekonomije zemlje. Uber je sve to dokazao u Hrvatskoj.

Mijenjamo navike

Preko platforme Uber vozi više od 2500 zadovoljnih partnera, a prema trenutačnim podacima i stopi rasta u hrvatskim gradovima, Uber će u sljedeće dvije godine otvoriti čak 10.000 radnih mjesta u tvrtkama i obrtima svojih partnera-vozača. Trenutačno je dostupan u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru i Novalji te se njegovim uslugama aktivno koristi više od 120.000 građana. I ono što je ključno, većinom je riječ o korisnicima koji se prije Uberova dolaska nisu koristili tradicionalnim uslugama taksija. To ide u prilog još jednoj tezi: Uber je u Hrvatskoj promijenio navike kretanja po gradu, povećao tržište prijevoza te tako pridonio hrvatskoj ekonomiji novim zapošljavanjima, plaćanjem poreza i svih ostalih davanja. I analize provedene na različitim globalnim tržištima pokazale su da se Uberom najviše koriste oni koji se prije nisu vozili taksijem, nego svojim automobilima.

>>>Danko Sučević: Što god da se dogodi s Agrokorom, hrvatsko gospodarstvo neće propasti

Digitalna ekonomija neizbježan je korak naprijed, samo joj i u Hrvatskoj treba dopustiti da se razvija.

Istraživanje agencije Promocija plus provedeno u rujnu 2017. u pet gradova u kojima Uber posluje potvrđuje taj trend i u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da se čak 40 posto korisnika prije dolaska Ubera nije koristilo uslugama standardnih taksi prijevoznika. Prema istraživanju, čak 90 posto podržava modernizaciju koju je Uber donio, a gotovo 85 posto ispitanika smatra da su Uber i slične usluge kosisni za hrvatski turizam.

>>>Miletić: Vlada štiti američki Uber, a ne poduzetnike i obrtnike koji je desetljećima financiraju

Ovog ljeta čak 115.000 stranih turista koristilo se Uberom na obali, a njih 91 posto naručilo ga je aplikacijom koju su već imali instaliranu jer su se već koristili Uberom. To je jasan pokazatelj da turisti, kad dođu u Hrvatsku, očekuju Uber kao sastavni dio turističke ponude. Interes korisnika za efikasnom uslugom prijevoza potvrdili smo i lansiranjem UberBOAT-a u Dalmaciji ovog ljeta. Bila je to svjetska premijera usluge koja je Hrvatskoj donijela pozornost svih relevantnih svjetskih medija i turista.

Suradnja s NASA-om

O nama su pisali Reuters, BBC, The New York Times, Quartz, Vogue i brojni drugi. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj se tijekom ljetnih mjeseci mogao isprobati UberBOAT, a zahvaljujući medijskom interesu koji je izazvao, to sada zna cijeli svijet. Činjenica je da Uber znatno pridonosi hrvatskom turizmu i ponosan sam što smo uslugom UberBOAT korisnicima omogućili da Hrvatsku vide i dožive na jedinstven i uzbudljiv način. Globalni trendovi pokazuju veliki potencijal. Na ridesharing trenutačno otpada manje od četiri posto ukupno prijeđenih kilometara u svijetu, no JP Morgan predviđa da će taj broj porasti na više od 25 posto do 2030. Istraživanje MIT-a pokazuje da bi takav način kretanja po gradu mogao smanjiti promet za 75 posto. Idućih godina Uber će nastaviti raditi na unapređenju mobilnosti u gradovima.

>>>Presuda s presedanom za gig ekonomiju: Uber izgubio bitku na najvišem sudu EU

Već smo sada s NASA-om krenuli u prvu suradnju javnog i privatnog sektora putem usluge UberAIR. Zajedno razvijamo softver koji bi se upotrebljavao za upravljanje rutama letećih automobila. I zato sam siguran da nas čeka uzbudljiva budućnost. Budućnost sa sve manje automobila na cestama i s manje neiskorištenih parkirališnih mjesta koja će se prenamijeniti u nešto korisno. Budućnost u kojoj će nam tehnologija omogućiti da radimo sjajne stvari.

19. travanj 2024 17:25