Aktualno
StoryEditor

Debeljak: Za spas 3. maja ima doslovce pet minuta

20. Studeni 2018.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak u utorak je u Rijeci, nakon razgovora s predstavnicima Štrajkačkog odbora 3. maja, izjavio da će tek nakon dubinskog snimanja vidjeti jesu li zainteresirani za ulazak u vlasništvo tog riječkog brodogradilišta.

Nakon razgovora koji je trajao oko sat vremena, predstavnici Štrajkačkog odbora potvrdili su da Uprava Uljanika nije htjela pustiti Debaljaka u 3. maj, a u izjavama novinarima obje su strane poručile kako je za spas 3. maja ključno vrijeme.

"Što se tiče nas, tek nakon dubinskog snimanja možemo vidjeti jesmo li zainteresirani", rekao je Debeljak odgovarajući na pitanja novinara.

Brodosplit odnosno DIV grupa izrazila je interes za mogući ulazak u 3. maj zajedno s talijanskim Fincantierijem. Na izravan upit ulaze li oni u vlasničku strukturu 3. maja, Debeljak je rekao da je to predirektno pitanje te da su došli utvrditi što je moguće napraviti u 3. maju.

>>>3. maj potražuje 550 milijuna kuna od Uljanika i traži vjerovnike da odblokiraju račun pulskog škvera

Problemom je označio pozajmicu koju je 3. maj dao Uljaniku, a koji to nije vratio, za što Debeljak kaže da je "pokraden novac ili uzet, a nije vraćen na legalan način".

"Utvrdili smo i da postoje neke legalne, legitimne mogućnosti da Uljanik vrati dug 3. maju da bi 3. maj bio pozitivan i da bi se spasio, a što ne ovisi o restrukturiranju Uljanika", rekao je Debeljak, dodajući da se to maže vratiti u imovini, brodovima kojima će se, kada se završe, vratiti novac.

Krucijalnim čelnik Brodosplita i DIV grupe smatra vrijeme. "Za spas 3. maja ima doslovce pet minuta", poručio je, dodajući da je mogući stečaj onda posve druga priča.

S namjerom konzorcija Brodosplita i Fincantierija i njihovim pismom namjere upoznati su i u Vladi odnosno Ministarstvu gospodarstva, potvrdio je Debeljak, koji je više puta ponovio da su zainteresirani za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj, jer ona može biti pozitivna.

>>>Dok 3. maj propada, njegovi radnici i dalje inoviraju

Dodaje i da bi bili jako zadovoljni da neka druga grupacija, kvalitetna i velika, uđe i u 3. maj i Uljanik, da im je važno da to preuzme netko tko ima reputaciju, kompanija u koju se ima povjerenja da će napraviti nešto kvalitetno.

Predsjednik Štrajkačkog odbora u 3. maju Veljko Todorović i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić ključnim za riječko brodogradilište drže vrijeme te pozivaju i sve ostale zainteresirane da obznane svoj interes oko ulaska u riječko brodogradilište.

Todorović je potvrdio da Uprava Uljanika nije htjela Debeljaka pustiti u 3. maj. "To je način na koji Uljanik pregovara i kako rade na planovima za 3. maj. To znači da oni ne žele spasiti ovo brodogradilište", rekao je Todorović koji je, na upit gdje je Uprava 3. maja, odgovorio kako je ona "izgleda u Uljaniku".

Upitan koji bi im strateški partner od onih koji se spominju najviše odgovarao, Todorović je poručio kako je to onaj koji najprije dođe.

>>>Novinsky se sastao s Plenkovićem, tražio informacije o stanju Uljanika

I Juraj Šoljić je ponovio kako je za 3. maj bitno vrijeme te kako imaju još oko 20-24 dana do isteka roka nakon kojega Fina pokreće stečaj automatizmom.  Šoljić je pozvao i ostale zainteresirane da se uključe u privatizaciju 3. maja. "Trećemajci žele raditi, žele proizvoditi brodove, trećemajci znaju raditi i znaju proizvoditi brodove", poručio je.

Na upit što bi radio riječki škver ako se prihvati ponuda Debeljaka i Fincantierija, rekao je da bi se definitivno radili brodovi i sekcije za Fincantieri, a u kasnijoj fazi i kruzeri.

Šoljić je pozvao i vjeruje da će ih i ostali zainteresirani, kao primjerice predstavnici Smart-Holdinga koji je u vlasništvu Ukrajinca Vladimira Novinskog, upoznati sa svojim namjerama. "Ako ništa drugo, mi radnici gurat ćemo njihove ponude da se što prije riješi status 3. maja, jer ovako više ne može. Svaki dan proizvodimo gubitke, brodovi stoje, dobivamo plaću ne radimo ništa. Ključno je vrijeme koje nam curi", poručio je Šoljić.

24. travanj 2024 11:18