Aktualno
StoryEditor

Deloitte: Prihodi klubova Premier lige dosegnuli rekordnih 3,6 milijardi funti

12. Srpanj 2017.

Nogometni klubovi engleske Premier lige u sezoni 2015./16 ostvarili su rekordnih 3,6 milijardi funti prihoda, 9 posto više nego godinu dana prije, što se zahvaljuje i rastu novčanog priljeva od Uefe u pogledu televizijskih prava, pokazuje analiza konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Zarada od televizijskih prava od 1,9 milijardi funti iznosila je više od pola ukupnih prihoda vodećih klubova, navodi se u analizi.

Prošlogodišnji sporazum o televizijskim pravima postignut na domaćem tržištu donosi daljnji snažan rast ukupnih prihoda, dodaje se.

Treću sezonu zaredom, zajednička operativna dobit klubova premašila je za 500 milijuna funti, no plaće su porasle 12 posto, na 2,3 milijardi funti.

- Čak i u posljednjoj godini starih ugovora o televizijskim pravima, prihodi klubova Premier lige postavljali su nove rekorde, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom odjelu za analizu sportskog poslovanja, koji je predstavio svoj najnoviji godišnji pregled financija u nogometu.

Deloitte: Nakon 11 godina Manchester United nadigrao Real Madrid u profitu

Jones kaže da se porast prihoda od televizijskih prava u sezoni 2015./16. ponjaviše zahvaljuje europskoj nogometnoj federaciji UEFA-i, koja je plaćanja klubovima Premier lige povećala za 100 milijuna funti.

Ukupni prihodi na europskom nogometnom tržištu u sezoni 2015./16. dosegnuli su 25 milijardi eura, što je 13-postotni rast u odnosu na sezonu ranije, navodi se u analizi Deloittea.

Skok je potaknut rastom prihoda od televizijskih prava u najvećim europskim nogometnim ligama, a tu je i utjecaj prošlogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva.

Svi pet najvećih liga - Engleska, Italija, Njemačka, Španjolska i Francuska - ostvarile su rast prihoda u odnosu na prethodnu sezonu.

‘Lige petice‘ zajedno su ostvarile rast prihoda od 12 posto, na rekordnih 13,4 milijarde eura.

19. travanj 2024 03:38