Korona i biznis
17. lipanj 2017.

Deloitte: Svega 4 posto žena u svijetu na položaju CEO i predsjednika uprave

Žene su još uvijek podzastupljene u upravnim tijelima korporacija unatoč stalnim nastojanjima da se uspostavi veća rodna ravnoteža. Peto izdanje Deloitteove publikacije „Women in the Boardroom: A Global Perspective“ istražuje napore koje više od 60 zemalja ulaže u promicanje rodne raznolikosti u upravnim tijelima i otkriva nam da žene u svijetu zauzimaju samo 15 posto mjesta u upravama. Riječ je o tek skromnom pozitivnom pomaku u odnosu na izdanje iz 2015. godine.

Publikacija po prvi puta donosi analizu odnosa između vodstva korporacije i raznolikosti. Utvrđena je izravna korelacija između žena na vodećim pozicijama, kao glavnih izvršnih direktorica i predsjednica uprava, i položaja u upravama koje zauzimaju žene.

- Organizacije u kojima su žene na vodećim pozicijama imaju gotovo dvostruko veći broj ženskih članova u upravljačkim tijelima. Vrijedi i obrnuto, ali su rodno raznolike uprave ipak sklonije imenovati žene kao glavne izvršne direktorice i predsjednice uprave, ustvrdila je Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteovom odjelu revizije i voditeljica Deloitteove SheXO inicijative.

>>>Deloitte objavio natjecanje za 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki

- To govori o važnom trendu—kako raste broj žena izvršnih direktorica i u upravama, tako raste i vjerojatnost da će to dovesti do veće rodne raznolikosti u upravljačkim tijelima. Ipak, postotak žena koje ostaju na rukovodećim pozicijama i dalje je vrlo nizak s obzirom na to da je samo 4 posto žena u svijetu na položaju glavnog izvršnog direktora i predsjednika uprave, dodala je.

Premošćivanje rodnog jaza među radnom snagom nije samo pitanje pravičnosti nego i djelotvornog upravljanja i inkluzivnog ekonomskog rasta.

[caption id="attachment_279009" align="alignright" width="384"] Marina Tonžetić: ‘Postotak žena koje ostaju na rukovodećim pozicijama i dalje je vrlo nizak.‘[/caption]

Inkluzivan rast i budućnost rada

Kako se organizacije hvataju u koštac s tehnološkim i društvenim promjenama koje korjenito mijenjaju budućnost rada, tako je sve kritičnija uloga upravnih tijela. Raznovrsnost promišljanja—i ljudi—bit će presudna kako bi članovi uprave mogli sagledati izazove iz svakog kuta i stalno nadograđivati perspektive.

- Podupiranje raznolikosti radne snage i poticanje inkluzivnog rasta glavna je misao vodilja za Deloitte. U prilog ovim ciljevima aktivno sudjelujemo u inicijativama, od angažmana u dijalozima B20 preko veće zastupljenosti žena u radnom kolektivu do naše suradnje s OECD-om kao podrška UN-ovoj Agendi 2030. za održivi razvoj, u kojoj je rodna jednakost u središtu gospodarskog razvoja, objasnila je Tonžetić.

Rekla je i da Deloitte jednako tako nastavlja zastupati raznolikost u rukovodećim tijelima svojim programom ‘Spremni za odbor’ kao pomoć ženama diljem svijeta u pripremama za djelovanje u sklopu upravnih tijela.

Nedovoljno istaknute rodne razlike u upravnim tijelima na američkom kontinentu

• U SAD-u je samo 14 posto žena u upravnim tijelima, tek 2 postotna boda više u odnosu na 2015. godinu. Postotak žena predsjednica uprave nije se povećao, te je i dalje tek nešto ispod četiri posto. • Postotak mjesta koje žene zauzimaju u upravnim tijelima u Kanadi povećao se na 18 posto, što je pet postotnih bodova više nego u 2015. godini. Postotak žena na čelu upravnih tijela se u 2017. godini smanjio na pet posto u odnosu na šest posto zabilježenih 2015. godine. • U Latinskoj i Južnoj Americi, gledano ukupno, žene zauzimaju tek 7 posto mjesta u upravnim tijelima, a samo dva posto žena je na čelnim pozicijama.

Znatne razlike u napretku u regiji EMEA

• Norveška, kao prva zemlja u povijesti koja je uvela rodnu kvotu, ima najveći postotak žena u upravnim tijelima (42 %), a sedam posto žena je na predsjedničkom položaju. • U Ujedinjenom Kraljevstvu nema kvota za ulazak žena u upravna tijela, no žene ipak zauzimaju 20 posto mjesta u upravnim tijelima, a predsjednica je tri posto. • U Italiji se postotak žena u upravnim tijelima povećao na 28 posto, ali se broj predsjednica upravnih tijela smanjio sa 14 posto u 2015. na devet posto.

Veća raznolikost u upravnim tijelima Australazije

• U Australiji ne postoje kvote za žene u upravnim tijelima, ali njihov broj neprestano raste. Žene trenutno zauzimaju 20 posto mjesta u upravnim tijelima, a pet posto žena je na položaju predsjednika uprave. • Novi Zeland zabilježio je najveće povećanje broja žena u upravnim tijelima, kojih je sada 28 posto, tj. deset postotnih bodova više, a raste i broj predsjednica uprava, kojih je sada 11 posto, tj. šest postotnih bodova više.

Azijsko-pacifička regija zaostaje

• Vodeća gospodarstva Azije sa osam posto žena zauzimaju najniže mjesto na ljestvici rodne raznolikosti u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. Samo par zemalja u regiji ima uvedene kvote ili neke druge mehanizme za uspostavljanje jednake rodne zastupljenosti.

O publikaciji „Women in the Boardroom: A Global Perspective“

MSCI ESG Research Inc. je za Deloitte Global prikupio podatke o raznolikosti od gotovo sedam tisuća poduzeća iz 44 zemlje, od Azijsko-pacifičke regije preko američkog kontinenta do regije EMEA, koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku, sa stanjem na dan 15. prosinca 2016. godine.

U publikaciji „Women in the Boardroom“ („Žene u upravnim tijelima“) iz prikupljenih podataka izvedene su analize napretka ka većoj rodnoj raznolikosti u upravnim tijelima u svijetu, po regijama i zemljama. Analizirana je i zastupljenost žena u upravnim tijelima u šest glavnih sektor ekonomskih djelatnosti: sektoru financijskih usluga, potrošačkom sektoru, tehnološkom, medijskom i telekomunikacijskom sektoru, proizvodnom sektoru, znanostima o životu, zdravstvu, energetici i resursima.

>>>Deloitte: U regiji srednjoistočne Europe ima 49 milijardi eura nenaplativih kredita

Deloitteje podatke nadopunio informacijama o kvotama i drugim inicijativama za poticanje rodne raznolikosti prikupljenima iz još dvadeset zemalja, tako da publikacija istražuje nastojanja ka promicanju raznolikosti u upravnim tijelima u ukupno 64 zemlje.

Na kraju su obavljeni intervjui s četiri direktora iz Australije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, koji su se u kontekstu uredničke perspektive osvrnuli na rezultate istraživanja i iznijeli svoja vlastita viđenja o napretku rodne raznolikosti u upravnim tijelima u dijelovima svijeta u kojima posluju.

Rezultati cijelog ispitivanja dostupni su na poveznici.