03. srpanj 2018.

Demografska mjera - Vrbovsko uređuje napuštene kuće za mlade obitelji

Grad Vrbovsko u idućih će 10 godina uređivati napuštene kuće s 50 do 100 tisuća kuna po kući i davati ih na korištenje mladim obiteljima, koje žive ondje, ali i obiteljima koje bi se doselile u Vrbovsko, piše Novi list.

U proračunu za 2019. godinu izdvojit ćemo pola milijuna kuna namijenjenih uređenju postojećih kuća koje se ne koriste. Te bismo kuće ponudili mladim obiteljima koje su spremne doći i raditi na području Grada Vrbovskog, a prednost će prve godine imati ljudi koji ovdje već žive i rade, ali nemaju na zadovoljavajući način riješeno stambeno pitanje. Naravno, cilj nam je da ponudu proširimo i na ljude iz drugih sredina koje na taj način želimo privući u Vrbovsko i ostala naselja našega kraja - kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, jedan od članova povjerenstva za izradu Zakona o brdsko-planinskom području, koji će u primjenu od 1. siječnja sljedeće godine.

>>>Mrak Taritaš osmislila novu demografsku mjeru – isključenje struje

Svjesni smo da na taj način ne možemo odmah privući puno mladih ljudi, ali bismo bili zadovoljni kad bismo, primjerice, privukli deset obitelji. Jer, s takvim poticajnim mjerama namjeravamo nastaviti i dalje, a kad bismo svake godine imali taj prosjek od deset obitelji, onda bismo za deset godina privukli stotinjak obitelji, a to bi značilo povećanje od 400 do 500 novih stanovnika, što nije nimalo zanemarivo – govori Mufić.

>>>Bernardić: Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao

Početni nam je plan da onima koji žele živjeti u tim kućama financijski pomognemo s 50 do 100 tisuća kuna namijenjenih uređenju tih objekata. To će, ako ti koji se opredijele za ulazak u taj program ostanu u Vrbovskom, biti bespovratna sredstva, a ako ne ostanu, onda će po ugovoru koji ćemo potpisati, morati vratiti u njih uloženi novac jer se želimo zaštititi od zlouporabe. Prve godine tog projekta za realizaciju ćemo izvojiti 500.000 kuna, a krene li projekt u očekivanom smjeru, spremni smo tu svotu i uvećati – najavio je gradonačelnik Mufić.