Aktualno
StoryEditor

Denis Čivgin: Strpljenje i razboritost ključne su osobine koje menadžeri trebaju razvijati

30. Travanj 2019.

Predsjednik Uprave Vakufske banke važnom liderskom vještinom smatra primjenu profesionalnog iskustva i znanja i u novoj okolini. Preferira suvremeni stil vođenja koji podupire timski rad, otvorenu komunikaciju i argumentiranu raspravu

Predsjednik Uprave Vakufske banke Denis Čivgin s pravom može reći da iza sebe ima bogato iskustvo i u bankarskom i u realnom sektoru. Prvo radno mjesto dobio je u Zagrebačkoj banci još 1998., gdje je proveo punih pet godina ključnih za stjecanje znanja o bankarstvu i stekao važnu stručnu osnovu.

Njegova menadžerska karijera počela je 2003. kad mu je preko ‘headhuntera‘ ponuđeno radno mjesto člana Uprave za financije u tvrtki Parting. U bankarski sektor vraća se 2005. pri formiranju Varaždinske banke, danas J&T banke, i to na poziciju regionalnog direktora za Zagreb, a nakon toga i člana Uprave. Na sadašnji položaj direktora Vakufske banke Sarajevo došao je s mjesta predsjednika Uprave Imex banke.

Ljubav s fakulteta

Svijet financija zavolio je još na predavanjima profesora Silvija Orsaga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, za kojega kaže da mu je bio prvi mentor. Mentorica mu je bila i direktorica Direkcije Zagrebačke banke, koja ga je naučila važnostima detalja u poslu i osnovama rada s pravnim osobama.

– Svima koji su na početku karijere poručio bih da je iznimno važno surađivati s iskusnijima i poslovno zrelijim kolegama, od kojih većina ima dobru volju podijeliti znanja s mlađim kolegama. Imao sam sreće s mentorima, kojima sam i danas jako zahvalan. Najvrjednije što sam od njih naučio jest da u poslu treba imati vlastito profesionalno stajalište, koje se očituje u kodeksu poslovnog ponašanja i koje je važna podloga za donošenje odluka i suočavanje s najzahtjevnijim problemima. Također je nužno iskusiti sve na vlastitoj koži jer nas posao i poslovni izazovi oblikuju. Otkako sam došao na čelo uprave pa sve do danas, izdvojio bih strpljenje i razboritost kao ključne osobine koje menadžeri trebaju razvijati – rekao je Čivgin.

Denis Čivgin (44), predsjednik Uprave Vakufske banke

Školovanje: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Karijera: Počeo je u Zagrebačkoj banci, zatim je bio regionalni direktor za poslovnu mrežu Zagreb u Sberbanku, član Uprave Vaba banke te direktor Financijskog centra Zagreb. Godine 2015. postao je predsjednik Uprave Imex banke, a nakon toga predsjednik Uprave Vakufske banke.

Hobi: Voli golf i planinarenje.

Smatra da je za menadžere važno izgrađivati povjerenje sa svim suradnicima, inspirirati ih i motivirati na timski rad.

– Kvalitetan menadžer mora znati upravljati i ljudima. Možda će nekom zvučati klišeizirano, ali moje iskustvo pokazuje da samo zadovoljni i motivirani zaposlenici mogu stvarati nove vrijednosti i tako izravno utjecati na bankinu tržišnu konkurentnost. U radu se vodim tim načelima i snagom argumenata – ​otkrio je Čivgin.

Radeći s brojnim menadžerima koji su se razlikovali u stilu upravljanja, susreo se s tradicionalnim stilom upravljanja, koji podrazumijeva izvršavanje obveza bez mogućnosti izražavanja mišljenja.

– Iako taj način upravljanja ima prednosti, preferiram suvremeni stil vođenja, onaj koji podupire timski rad, otvorenu komunikaciju i argumentiranu raspravu koja rezultira odlukama u kojima sudjeluje cijeli tim. Važnom liderskom vještinom smatram primjenu stečenoga profesionalnog iskustva i znanja i u novoj okolini jer tako ostajete dosljedni i autentični – istaknuo je Čivgin.

Stara kineska mudrost

Od mnogo anegdota u karijeri izdvaja jednu koju će uvijek pamtiti.

– ​Pišući dopise kao pripravnik, činio sam mnogo pravopisnih pogrešaka koje bi moja direktorica onda ispravljala. Međutim, osim mojih ‘pemaca‘ modificirala bi i svoje prethodne rečenice, tako da bi svaki dopis sadržavao nekoliko naših iteracija. Jednom je bila posebno inspirirana, pa je bilo i mnogo promjena. Nisam izdržao a da ne prokomentiram: ‘Direktorice, koliko me trenirate, napravit ćete zvijer od mene.‘ Na to je ona rekla: ‘Denise, onda budem morala nositi pancirku kad radim s tobom!‘ – prisjetio se Čivgin.

Omiljena mu je izreka ‘Nada nije metoda, sreća nije strategija‘, a najdraža knjiga ‘Umijeće ratovanja‘ Sun Tzua.

– Knjiga sadržava tisućljetnu kinesku mudrost i kroz prizmu ratovanja govori o strategiji i vodstvu te o tome kako koristeći se znanjem pobijediti bez borbe. I to je i dandanas osnova uspješnog vođenja – rekao je Čivgin završivši citatom: ‘Vodstvo je stvar inteligencije, pouzdanosti, čovječnosti, hrabrosti i strogosti.‘

26. travanj 2024 12:01