Aktualno
StoryEditor

Der Spiegel: VW, Audi, Porsche, BMW i Daimler formirali ‘tajni kartel‘

24. Srpanj 2017.

Njemačke automobilske tvrtke navodno su se surađivale u tajnim radnim skupinama (kartelima) na tehničkim i gospodarskim aspektima proizvodnje. Europska komisija istražuje jesu li njemački proizvođači automobila ilegalno surađivali u onome što je možda jedan od najvećih slučajeva kartela u povijesti zemlje.

>>>Volvo autonomni automobili naišli na nepredviđeni izazov – klokane

-Europska komisija i Bundeskartellamt (njemački federalni ured za kartele) dobili su informacije o tom pitanju, koje se trenutno procjenjuju, rekli su iz komisije u subotu.

-Preuranjeno je u ovoj fazi daljnje špekulirati, priopćili su iz komisije.

Takvi slučajevi mogu dovesti do velikih novčanih kazni za tvrtke koje su pokušale raditi izvan zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Magazin Der Spiegel objavio je navode kako su se velike njemačke tvrtke automobila surađivale u tajnim radnim skupinama koje sežu u devedesete godine prošlog stoljeća.

>>>MINI Cooper automobili uz uštedu do 66 tisuća kuna

Volkswagen je zabilježio praksu u brifingu koju je poslao njemačkim tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi magazin. Volkswagen je, kako se izvješćuje, izjavio da je došlo do sporazuma s Audijem, Porscheom, BMW-om i Daimlerom u tajnim radnim skupinama na niz tehničkih i ekonomskih aspekata njihovih automobila i proizvodnih procesa, uključujući prakse koje su dovele do afere "Dieselgate".

Daimler je također podnio izvješće tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi Der Spiegel.

Dionice  pod pritiskom zbog moguće kazne za kartelsko udruživanje

Cijene dionica njemačkih automobilskih kompanija znatno su oslabile u ponedjeljak na europskim burzama, pritisnute neizvjesnošću zbog mogućih kazni nakon što su europski regulatori poručili da istražuju optužbe o kartelskom udruživanju proizvođača automobila.

Cijena dionice Volkswagena pala je 3,3 posto, a njegovih konkurenata Daimlera i BMW-a za 2,9 odnosno 2,5 posto, što je dovelo do pada i najvažnijeg njemačkog indeksa DAX za 0,4 posto, kao i indeksa Stoxx 600.

Automobilska industrija proteklih godina pogođena je s više milijardi eura kazni s obje strane Atlantika zbog kartelskog udruživanja povezanog s raznim područjima kao što su sustavi osvjetljenja te hlađenja motora i ležajeva.

Europska komisija (EK) objavila je u subotu da je europska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zaprimila naznake o još jednom mogućem kartelskom udruživanju.

Stuart Pearson, analitičar za automobilsku industriju u investicijskoj kompaniji Exane BNP Paribas, kazao je da ima malo saznanja o optužbama te da nema naznaka o dogovaranju cijena za krajnje potrošače. Te optužbe će, međutim, nastaviti vršiti pritisak na cijene dionica, dodao je.

"Neki još ružniji detalji bi se još mogli pojaviti, ostavljajući njemačke proizvođače, kao i automobilski sektor EU, službeno za sada i dalje u sferi grijeha", kazao je Pearson.

02. svibanj 2024 08:05