Aktualno
StoryEditor

Deranja: Izvozna orijentacija treba nam biti temelj, a treba ubrzati i pojednostaviti proceduru ulaganja

24. Ožujak 2017.

O realizaciji greenfield ulaganja – iskustvima iz prakse, na drugom panelu prvog dana Liderove konferencije Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost, govorili su predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Uprave Žita Marko Pipunić, predsjednik Uprave Trade Consultinga Davor Štern i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

>>>Kako stvoriti plodno tlo i unaprijediti institucionalni okvir za ulaganje u Hrvatskoj?

Usmiani je rekao kako je investicijom u farmaceutski kompleks Pharma Walley na ulazu u Rijeku JGL ojačao proizvodnju i podigao globalnu konkurentnost u stalnoj borbi s multinacionalnim farmaceutskim kompanijama. Pucar je govorio da se pregovara o lansiranju Podravkinog ajvara na globalno tržište te da kroz takve projekte može napraviti multiplikativni efekt za cijelo hrvatsko gospodarstvo i pokrenuti poljoprivredu. Rekao je da su znanje i obrazovanje ključni da bi se došlo do kapitalnih ulaganja. Štern je pričao o problemima na koje je nailazio dok je vodio investiciju zagrebačkog Arena Centra, kao i problemu njegovog ruskog prijatelja koji je kupio ruševan hotel Belvedere Dubrovnik kojeg ne može obnavljati jer mu je netko stavio zabilježbu. Pipunić je govorio o investiciji njegovog Žita u proizvodnju pršuta i rekao da su svi pršuti koji se proizvedu u Čepinu kod Osijeka sto posto domaći, od svinja do hrane kojom ih hrane.

U prilog Medulinskim preporukama, kojima će se na kraju dvodnevne konferencije detektirati prepreke te predložiti aktivnosti koje će omogućiti više greenfield investicija Deranja je zaključila da nam izvozna orijentacija treba biti temelj, da se ne moraju u svim krajevima Hrvatske razvijati iste gospodarske grane i da bi trebalo ubrzati i pojednostaviti proceduru ulaganja.

19. travanj 2024 17:34