10. listopad 2017.

Deranja o Agrokoru: Revizijsko izvješće ne iznenađuje, na potezu su DORH i Porezna uprava

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja izjavila je u utorak kako su nakon objave revizijskih izvješća o poslovanju Agrokora na potezu Državno odvjetništvo (DORH) i Porezna uprava.

U stanci znanstvenog foruma o pametnim specijalizacijama na osječkom Ekonomskom fakultetu, Deranja je na upite novinara da komentira revizijsko izvješće za Agrokor kazala da konačnu riječ o iznesenim brojkama u izvješću treba dati DORH.

>>>Todorić ‘prezadovoljan’ tužbom: Nadam se da Dalić nije zaboravila navesti prijetnje

- To je ono što su rekli revizori. Ako je podnesena kaznena prijava, sada bi bilo korektno da DORH ili Porezna uprava utvrde stanje te konkretno dokažu i potvrde, ono što je pronašla revizija, kazala je predsjednica HUP-a.

Dodala je kako se očekivalo "nešto slično".

- Ne možemo sada tvrditi da smo bili nešto posebno iznenađeni, možda visinom svih neprikazanih obveza i načinom na koji se nisu prikazivale te napuhavanjem rezultata, da bi se tvrtka prikazala boljom nego što jest, ocijenila je Deranja.

>>>DORH: Kaznene prijave se gomilaju, ŽDO Zagreb još provodi izvide u slučaju Agrokor

Pročelnik Katedre za ekonomske znanosti zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladen Vedriš rekao je kako je očito da niz regulatornih insitucija, prvenstveno Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), nije reagirao te da će "niz revizorskih imena, koja su to u proteklo vrijeme radila, postati upitno".

Zakazali su kontrolno-regulatorni mehanizmi, a dobar dio financijskog sektora bio je uvjeren da je to prevelika kompanija da bi mogla doći u tu vrstu problema. U najdelikatnijoj poziciji su bili dobavljači koji su na relativno uskom tržištu bili bez puno opcija za biranje, ocijenio je Vedriš.