Aktualno
StoryEditor

Deseci tisuća Španjolaca na ulicama pozivaju na mirno rješenje katalonskog pitanja

07. Listopad 2017.

Deseci tisuća Španjolaca, od kojih neki odjeveni u bijelo, okupili su se u Madridu i Barceloni pred gradskim vijećnicama pozivajući na dijalog i jedinstvo između Katalonaca i ostatka Španjolske, javljaju agencije.

>>> Katalonska vlada: Ostvarili smo pravo na nezavisnost

Na skupove je pozvala građanska inicijativa "Parlem? Hablemos ?" (Razgovaramo?, na katalonskom i na španjolskom).

Napetosti su zahvatile Španjolsku nakon katalonskog referenduma o neovisnosti i u subotu se očitovale masovnim izlascima na ulice i pozivima na dijalog i jedinstvo, nekoliko dana od mogućeg proglašenja neovisnosti. Napetosti između Madrida i separatista na vlasti u Kataloniji od početka 2016. doveli su zemlju u najtežu političku krizu nakon povratka demokracije 1977. godine.

>>>VIDEO: Brutalno gušenje referenduma o neovisnosti Katalonije

"Španjolska je puno bolja od svojih čelnika", može se pročitati u peticiji koju je objavila stranica Change.org koja je skupila približno 9000 potpisa u subotu ujutro. Organizatori manifestacije su pozvali Španjolce da iziđu na ulice odjeveni u bijelo te da izvjese bijele plahte na balkonima.

"Trenutak je da nastupimo zajedno kako bismo pokazali čelnicima da su bili nesposobni i neodgovorni", kaže se u manifestu.

U Barceloni su prosvjednici izvikivali "razgovarajmo" na katalonskom a mnogi su nosili transparente kojima kritiziraju političke vođe zbog toga što nisu pronašli mirno rješenje spora. Na zasebno organiziranom "domoljubnom" prosvjedu u središtu Madrida okupile su se tisuće osoba koje žele braniti jedinstvo Španjolske izvikujući "Živjela Španjolska, živjela Katalonija". Jedan katalonski umirovljenik koji živi u Madridu je rekao da je došao prosvjedovati jer ne želi Berlinski zid na putu do počivališta svojim mrtvih.

>>> Standard & Poor’s razmatra rejting Katalonije, izgledi negativni

Za nedjelju je predviđeno održavanje manifestacije "pronalaženja mudrosti" u Barceloni na kojoj će sudjelovati i peruanski književnik Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

17. travanj 2024 00:32