Aktualno
StoryEditor

Deset zemalja u kojima visokoobrazovani emigranti najbolje zarađuju

02. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Britanska multinacionalna bankarska i financijska kompanija "HSBC" provela je opsežno istraživanje o uvjetima zapošljavanja, mogućnosti napredovanja, dodatnim financijskim stimulacijama, uvjetima života, stanovanja i visini primanja u pojedinim zemljama, te objavila popis od 10 zemalja za početak novog života i rada.

Ispitano je preko 27 tisuća ekonomskih emigranata, takozvanih "expata", visoko obrazovanih stručnjaka, menadžera, ekonomista, inženjera, liječnika iz čak 190 zemalja diljem svijeta.  Na prvom mjestu, prema odgovorima onih koji su napustili svoju rodnu grudu kako bi sreću pronašli vani je - Švicarska.

Riječ "expat" derivat je latinske riječi "expatriatus" i označava, uglavnom, visokoobrazovane i dobro plaćene kadrove, koji su zbog posla ili nekih drugih interesa odlučili napustiti svoje zemlje i zarađivati i živjeti u nekoj drugoj zemlji.

10. Bahrain

Prosječna godišnja plaća za "expata" u toj zemlji iznosi oko 707 tisuća kuna ili oko 98 tisuća američkih dolara. Osim toga, čak 68 posto ispitanih potvrdilo je kako, na kraju godine, primaju kompenzaciju za troškove putovanja kući. Na Dalekom istoku, čak 91 posto visoko obrazovane stručne radne snage ostvaruje različite vrste dodatnih stimulacija na plaću, dok se na svjetskoj razini takvi "benefiti" nalaze u 67 posto ugovora o radu.

9. Ujedinjeno Kraljevstvo Prosječna godišnja plaća "expata" iznosi oko 486 tisuća kuna ili 83 tisuće dolara. Ovo je prvi puta da se Ujedinjeno Kraljevstvo našlo na popisu 10 najpoželjnijih zemalja za rad visoko obrazovane radne snage, međutim, ispitivanje je provedeno uoči Brexita, pa je pretpostavka kako je izlazak UK-a iz EU ipak utjecalo na spremnost odlaska na rad ‘‘expata‘‘ u tu zemlju. Prema odgovorima ispitanika, njih čak 64 posto napomenulo je kako je upravo u toj zemlji steklo dodatne vještine i znanja, a kao prednost njih 62 posto istaknulo je mogućnost napredovanja u poslu.

8. Hong Kong

"Expat" u Hong Kongu u prosjeku godišnje zaradi 99 tisuća kuna ili 16,900 dolara. Dodatno usavršavanje, napredovanje u karijeri glavni su razlozi zašto bi se netko odlučio zaposliti i živjeti u Hong Kongu. Međutim, čak 50 posto ispitanih reklo je kako im se kvaliteta života, balans između poslovnog i privatnog života, uvelike pogoršao dolaskom u taj megapolis.

7. Austrija

Prosječna godišnja plaća obrazovanog kadra iznosi oko 85 tisuća dolara ili 498 tisuća kuna. Ovo je prvi puta da se Austrija našla na popisu najpoželjnijih destinacija za "expate". Njih čak 71 posto istaknulo je kako je u toj zemlji kvaliteta života, balans između privatnog i poslovnog, najoptimalniji, a kao prednost rada u Austriji istaknuli su radnu etiku, kojom su poboljšali svoje karijere u područjima svoje stručnosti.

6. Singapur

Prosječna godišnja plaća exspata kreće se oko 81-nu tisuću kuna, što je oko 139 tisuća dolara. Baš kao što je to u Hong Kongu, tako i u Singapuru karijere brzo napreduju, ali obrnuto proporcionalno, kvaliteta privatnog života opada. Preko 30 posto ispitanih reklo je kako im je životni standard značajno opao dolaskom na rad u Singapur, dočim je 62 posto ispitanih ostvarilo napredak u karijerama. Međutim, 53 posto ispitanih također je napomenulo kako u Singapuru osjećaju veće zadovoljstvo zbog posla kojim se bave.

5. Norveška

Prosječna godišnja plaća 570 tisuća kuna ili 97 tisuća dolara. Na listu poželjnih zemalja za rad Norveška je dospjela zahvaljujući pozitivnom balansu između privatnog i poslovnog života.

4. Ujedinjeni Arapski Emirati

Prosječna godišnja plaća 660 tisuća kuna ili 112 tisuća dolara. Osim visokih primanja, Ujedinjeni Arapski Emirati expatima su privlačni i zbog činjenice da je čak 56 posto stranaca koji rade u toj zemlji reklo kako primaju naknadu za trošak smještaja. Vrlo značajan je i podatak kako čak 67 posto ispitanih ima plaćeno zdravstveno osiguranje.

3. Švedska

Prosječna godišnja plaća 496 tisuća kuna ili u dolarima, oko 85 tisuća. Većina ispitanika, njih 71 posto, radnu je etiku stavilo na prvo mjesto, kada su bili upitani o tome kako je raditi u Švedskoj. -Prema našim istraživanjima Europa je vodeća destinacija za razvoj karijere privremenih iseljenika. Čak 6 europskih zemalja ušlo je u popis 10 najpoželjnijih upravo zbog radne etike, odličnog balansa između privatnog i poslovnog života i zbog relativno dobre sigurnosti poslovanja- rekao je direktor HSBC Expata, Dean Blackburn.

2. Njemačka

Prosječna godišnja plaća expata u Njemačkoj iznosi oko 570 tisuća kuna ili 98 tisuća dolara. Njemačka je glavno odredište onim profesionalcima koji žele usavršiti svoja znanja i vještine. Nije zanemariva niti činjenica kako većina ocjenjuje da u Njemačkoj možete brzo napredovati u karijeri, a 70 posto ispitanih istaknulo je kako je sigurnost radnog mjesta znatno bolja od one koju su imali u zemlji svojeg podrijetla.

1. Švicarska

Prosječna godišnja plaća expata kreće se oko milijun i 98 tisuća kuna ili oko 188 tisuća dolara. Već drugu godinu za redom Švicarska je najbolja destinacija za visoko obrazovanu, stručnu, radnu snagu. Zemlja je to u kojoj je zarada najbolja, radna etika na visokim razinama, a balans privatnog i poslovnog više nego optimalan. Dok expati u Švicarskoj godišnje zarade preko milijun kuna, na svjetskoj razini ta se "cifra" kreće oko 569 tisuća kuna ili nešto više od 97 tisuća američkih dolara.

Izvor: Business Insider/HSBC

 

 

 

 

23. travanj 2024 10:00