Korona i biznis
15. srpanj 2018.

Desetljećima nije bilo tako neodoljivog finala, pobjeda Hrvatske bila bi energizirajuća - Independent

Pobjeda Francuske bila bi grandiozna refleksija ekonomskih sila koje vladaju klupskim nogometom. Također, bio bi to predvidljiv završetak jednog vrlo nepredvidivog prvenstva. S druge strane, pobjeda Hrvatske bila bi pobjeda nogometa, ona o kojoj se godinama priča, ona koja bi ponovno vratila u fokus taj poseban sportski duh. Zato je toliko energizirajuća, pokušava simpatije svijeta prema hrvatskoj momčadi pojasniti Independent.

Nikada nismo vidjeli tavko finale u kojem je toliko suprotnosti između dviju ekipa što se tiče statusa, veličinem povijesti, stremljenja i percepcije.

>>> Britanski pisac nije ogorčen na Hrvate, njegovo srce priželjkuje pobjedu našem kapetanu

Svih 22 izabranih igrača koji izađu na teren u nedjelju bit će svjesni da se pridružuju počasnoj grupi igrača, da čine nešto što čak ni mnogi najbolji nogometaši nisu iskusili, ali i nešto što je mnoge učinilo najboljima. Ta utakmica odzvanjat će kroz vječnost nogometa.

Ta pobjeda šokirala bi svijet. Toliko je očekivano da Francuska pokaže kandže, a Hrvatsku obuzme umor pa ostane bez energije da isuče svoje. Čini se kao da Hrvatska pomiče granice, ne samo populacijom, već i fizičkim sposobnostima ako se uzme u obzir da su prvi tim koji je do finala došao igrajući na produžetke u čak tri utakmice. Bilo bi to previše jer Francuska nije na taj način dobila nijednu od odigranih utakmica, sve su protivnike vrlo uvjerljivo nadigrali. Bilo bi to previše za Hrvatsku, dojam je da će se stvarnost sručiti na veliki san Hrvata. Međutim, stvarnost ne bude uvijek ono što se očekuje, tako ne bi bilo ni uzbuđenja.

Frenetične, nervozne finalne utakmice koje ubiju igru često se viđaju u finalu, a mogućnost da ova pred nama ne bude takva, čini taj događaj još većim. Osobito kada se u obzir uzme veliki kontrast dviju ‘sukobljenih strana‘ koji svemu daje pozitivnu notu i neodoljivost kakvu nismo osjećali desetljećima. Budući da je u pitanju prilika života, Hrvate možda ponese neviđeni entuzijazam i da im krila da pobijede Francusku koja ruši sve pred sobom. Francuska možda podlegne tom pritisku favorita koji se na njih stavlja. I u tome je ljepota ove finalne utakmice, zaključuje Independent.