Aktualno
StoryEditor

Deutsche Bank planira ukinuti tisuće radnih mjesta i posao prepustiti robotima

16. Prosinac 2017.

CEO Deutsche Banke, John Cryan, koji planira podijeliti mnogo otkaza, smatra da bi roboti mogli zamijeniti velik dio radne snage u ovog banci, javlja Quartz. Cryan je u okviru petogodišnjeg plana restrukturiranja već ukinuo tisuće radnih mjesta, te je u intervjuu dao naslutiti kako ih je spreman ukinuti još više te zamijeniti tehnologijama poput umjetne inteligencije i strojnog učenja za automatizirane bankarske poslove.

>>>Rastu naknade za stručno osposobljavanje

Banka trenutačno zapošljava oko 97 tisuća ljudi, a Cryan ističe da glavni konkurenti Deutsche Banke  imaju upola manje ljudi na njihovoj platnoj listi. Kazao je i da razmatra zatvaranje pojedinih poslovnica u sklopu restrukturiranja.

Ostatak financijske industrije suočen je sa sličnim problemima, međutim većina menadžera nije voljna o tome javno govoriti kao Cryan. Do iduće godine oko 75 posto financijskih tvrtki će istražiti, razmotriti uvođenje ili uvesti tehnologiju umjetne inteligencije u svakodnevno poslovanje, dok istraživačke i konzalting tvrtke smatraju da je 15 posto poslova bankarske industrije ugroženo.

>>>Robotska ruka ‘pomest će’ gotovo 800 milijuna radnih mjesta do 2030.

Deutsche Banka nekada je bila najveća svjetska investicijska banka, međutim u posljednje vrijeme njihov prihod zaostaje za konkurenatima. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi banke smanjili su se za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Banka se borila kako bi ponovno pridobila klijente, a sada govori o zamjeni tisuća radnika strojevima što će vjerojatno motivirati samo one čija radna mjesta nisu na udaru.

26. travanj 2024 23:40