Aktualno
StoryEditor

Deutsche Boerse uvodi ‘zelene obveznice‘ za eko investicije

13. Studeni 2018.

Deutsche Boerse u ponedjeljak je izvijestila da je ustanovila novi trgovinski segment ‘zelenih obveznica‘ za investitore zainteresirane za projekte povezane s očuvanjem okoliša. Novi segment sadrži 150 obveznica koje će koristiti banke, poduzeća, gradske uprave i države za financiranje projekata za zaštitu klime i generalno za očuvanje okoliša.

„Sa svojom ponudom, Deutsche Boerse reagira na rastuću globalnu potražnju za održivim financiranjem. Investitori koji vrednuju ekonomske i ekološke aspekte sada lako mogu pronaći obveznice s odgovarajućim strategijama,” stoji u priopćenju te kompanije, koja upravlja Frankfurtskom burzom.

Segment uključuje obveznice njemačke državne razvojne banke KfW, Europske investicijske banke (EIB), proizvođača automobila Toyote, švedskog grada Gothenburga te francuske i belgijske obveznice.

>>> Deutsche Bank bit će isključen iz burzovnog indeksa Eurostoxx 50

Obveznicama, koje su uvrštene na raznim europskim burzama, moći će trgovati privatni i profesionalni ulagači. Odabrane su u skladu s Načelima zelenih obveznica, koje je postavilo Udruženje međunarodnih tržišta kapitala.

Trend održivih investicija ubrzao se zadnjih godina potaknut javnim objavama niza banaka i osiguravajućih kuća da se povlače iz ulaganja u fosilna goriva.

Japanska Toyota, primjerice, koristi sredstva kako bi promovirala ekološki prihvatljive motore, dok Gothenburg financira postrojenja za bioplin te električna vozila za njihove administrativne i gradske kompanije.

19. travanj 2024 21:52