22. veljača 2018.

Deutsche Telekom ostvario 74.9 milijardi eura prihoda, dobit porasla gotovo 30 posto

Deutsche Telekom grupa ostvarila je u prošloj godini prihode od 74,9 milijardi eura, što je 2,5 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je čista dobit porasla gotovo 30 posto, pokazuje financijsko izvješće tog njemačkog telekomunikacijskog diva.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit grupe DT iznosila je u 2017. godini 3,5 milijardi eura, što je za 29,4 posto više nego godinu dana prije.

Prilagođena EBITDA DT-a, većinskog vlasnika Hrvatskog telekoma, porasla je, pak, za 4,9 posto, na 22,45 milijardi eura, što je u skladu s planovima.

>>>Prihodi HT-a lani porasli 11 posto, neto dobit pala 7,5 posto

Investicije grupe u svijetu dosegnule su lani rekordnu 12,1 milijardu eura, što je 10,4 posto više nego godinu dana prije, pri čemu se DT usmjerio na izgradnju mreže. Iz tvrtke poručuju i da su lani ostvareni svi financijski planovi.

- DT nastavlja rasti na svojim tržištima u svijetu. U 2017. smo ponovno održali sva naša obećanja. Želimo da dioničari zarade od našeg uspjeha, pa stoga planiramo povećati dividendu treći put zaredom, poručio je u izvješću izvršni direktor DT-a Tim Hottges.

>>>Telekomi žale zbog odljeva potplaćenih, nastavljaju s investicijama i očekuju smanjenje nameta

Nadzorni odbor i Uprava DT-a predložili su, naime, skupštini dioničara povećanje dividende za prošlu godinu za daljnjih pet eurocenti, na 65 eurocenti po dionici.

Politiku povećanja dividende Uprava DT-a vodi već godinama, pa je u posljednje tri godine dividenda povećana za ukupno 30 posto.