Aktualno
StoryEditor

DHT: Prihodi po sobi u hrvatskim hotelima 26 posto ispod europskog prosjeka

26. Listopad 2017.

U srijedu je na Malom Lošinju započela najvažnija turistička manifestacija, Dani hrvatskog turizma, na kojima tijekom dva dana gostuje preko 1300 turističkih djelatnika i predvodnika industrije na edukativnim predavanjima, radionicama i okruglim stolovima, u čemu sudjeluju vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci.

>>> Interes Kineza za Hrvatsku ‘uzima maha’; touroperatori najavljuju rast dolazaka

Vitalij Vladykin, menadžer Euromonitora za JI Europu, predstavio je neke sadašnje i buduće trendove na svjetskoj turističkoj sceni, ističući kako se Hrvatska trenutno nalazi među tri najpopularnije destinacije na Mediteranu koja, uz Španjolsku i Portugal ima dvoznamenkasti rast broja turista. Naravno, tome treba pripisati i nesretnu situaciju u Turskoj, gdje se turizam trenutno nalazi na koljenima. Vladykin je također naglasio da Hrvatska, uz stabilna tradicionalna tržišta bilježi i rast dolazaka gostiju izvan europskih granica, poput Kine i SAD-a, tržišta koja na svjetskoj razini troše najviše novaca na putovanja.

Ne tako optimistične rezultate predstavio je Emanuel Tutek, direktor konzultantske kuće HTL Horwath u svojoj Analizi performansi hrvatskoj hotelijerstva u razdoblju od 2001. do 2016. godine.

– Hotelski smještaj gubi bitku protiv ostalog, uglavnom privatnog smještaja koji raste brže. Po udjelu hotela u ukupnoj strukturi, koji iznosi 17 posto, značajno zaostajemo za ostatkom Europe. Triput smo lošiji od prosjeka europskih destinacija, a u proteklih 15 godina rasli smo pet puta sporije. Ako gledamo cilj koji je zacrtan u Strategiji hrvatskog turizma do 2020. godine, novih 20 tisuća soba u hotelima, ovim tempom trebat će nam 20 godina da ostvarimo cilj – istaknuo je Tutek. Horwathova analiza je pokazala da ukupni prihodi po sobi rastu uslijed povećanja cijena (za 4,8 posto), što je posljedica veće dinamike investicija pa tako hoteli sa četiri zvjezdice danas čine 43 posto hotelskih kapaciteta, što je 22 puta više nego prije 15 godina.

>>> Cappeli naveo glavne definicije održivog razvoja turizma

Prema prihodima po sobi, Dalmacija i Zadar imaju najbolje performance, a Crikvenica je postigla najveći napredak, povećala je prosječnu cijenu sobe za 30 posto. Međutim, prihodi po sobi u hrvatskim hotelima u prosjeku su 26 posto ispod europskog prosjeka, kao i njihova popunjenost koja iznosi 51 posto na razini godine (prosjek južne Europe je 67 posto, a Europe 70 posto).

Dani hrvatskog turizma ove se godine održavaju uz potporu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Mali Lošinj koji ove godine obilježavaju 130 godina turizma te Jadranka Grupe koja obilježava 70 godina poslovanja.

Osim radnog dijela, tijekom DHT-a također će se održati i već tradicionalna svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada.

16. travanj 2024 10:03